08 грудня 2023

Команда трансформації шкіл презентувала принципи відбудови типових навчальних закладів


Вже наступної осені відкриються перші п’ять пілотних шкіл, які відібрали в проєкт трансформації для відбудови освітніх закладів, що пошкоджені війною. Це – школи у Київській та Харківській областях, Кривому Розі та Запоріжжі. Міністерства та архітектори обіцяють, що зміни стосуватимуться не тільки звичайного ремонту, а повного переосмислення радянських типових просторів.

Зміни в освітніх просторах очолили та реалізують МОН, Мінцифри та українське урбан-бюро Big City Lab. До створення концепцій залучили європейських архітекторів Rebuild the Wonderful, що вже мають досвід роботи з радянським спадком, а партнером проєкту є Маріуполь Реборн.

Команда трансформації пояснила, в чому буде принципова різниця між старими та оновленими школами, чому трансформацію шкіл запустили під час повномасштабної війни, не чекаючи перемоги, чи виділяють на проєкт державні кошти, чого хочуть самі освітяни, і що чекає на українську освіту в майбутньому. 

Оксен Лісовий, міністр освіти і науки України пояснив, чому для реалізації Нової Української школи потрібно змінити старі простори: «Нові дизайнерські рішення у школах дадуть змогу ефективніше впроваджувати принципи НУШ – якісно реалізовувати діяльнісний підхід у навчанні, проводити досліди, гнучко адаптовувати класи під різні навчальні потреби. Також ми маємо зробити усе, аби школи стали по-справжньому безпечними та інклюзивними середовищами. І це як ніколи актуально під час війни».

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій, Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров впевнений, що трансформація освіти – на часі під час повномасштабної війни:

«Президент Володимир Зеленський озвучив конкретну мету для ВВП України — побудувати трильйонну економіку. Для цього потрібно, щоб з’являлися компанії, які коштують мільярди. Досягнути цього можна тільки трансформувавши систему освіти. Щоб зміни впроваджувалися максимально ефективно, необхідно трансформувати саме середовище. Те, де діти навчаються, що вони бачать, навіть дизайн приміщень — усе впливає на швидкість навчання й розвиток майндсету. Саме тому невід’ємною частиною трансформації системи освіти є трансформація приміщень. Попри повномасштабну війну ми поступово рухатимемося до цього. І коли переможемо, матимемо проєкт з напрацьованими пілотами, якою буде на вигляд трансформація освіти, і зможемо масштабувати їх на всю країну».

Як саме принципи відрізняють трансформацію школи від звичайного ремонту – пояснює Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab: «Всі говорять, що потрібно build back better. Але що таке better? Ми опитали пів тисячі освітян, школярів та експертів освітньої сфери, щоб напрацювати принципи відбудови та поставити завдання архітекторам. Безпека – комфортне укриття, в якому можна не лише пересидіти тривогу, а й продовжити навчання за потреби; школи без темних закутків, щоб запобігти булінгу. Безбар’єрність має стати новою нормою, враховуючи скільки людей отримують поранення та інвалідність під час війни. Школи як частина спільноти – вони будуть першими на відбудову: у деокупованих містах та селах потрібна інфраструктура для якісного життя, яку може вмістити в собі приміщення школи, стаючи місцем для громади. Різноманітна шкільна територія – час поза уроками не менш важливий, аніж час, який діти проводять за навчанням, а школа – – це про соціалізацію, вибудовування власних та чужих кордонів, дорослішання, розуміння світу навколо  Завдяки цим підходам ми перетворюємо непрацюючий старий простір у новий, функціональний, та виправляємо головні недоліки минулого.» Детальніше про всі 12 принципів та приклади, як вони працюватимуть на практиці

На створення концепцій не виділяються державні кошти. Про фінансування розповіла Наталя Ємченко, членкиня Наглядової Ради Маріуполь Реборн, директорка з комунікацій SCM:

«Школа - це не просто будівля, це простір  в якому  формується майбутнє. Великою мірою який простір, таке і майбутнє.  Більшість шкіл в Україні - це типові радянські рішення, головним завданням яких були не розвиток і реалізація кожної дитини, а обслуговування радянськоі тоталітарної системи. Ми хочемо, щоб в Україні були європейські шкільні  простори: естетичні, інклюзивні, сучасні, які б були створені для спілкування, спільного творення, взаємодії. Тому Маріуполь Реборн профінансував розробку концепцій перетворення  5 типових радянських  шкіл на сучасні демократичні освітні простори.  На основі цих концепцій можна буде трансформувати тисячі  шкіл по всій Україні. Принципи трансформації, які сформулювали  при розробці концепцій, відображають сучасне  уявлення про гарні школи. І ці принципи універсальні. Команда Маріуполь Реборн горда бути партнером держави у такому важливому проєкті.»

Чому саме місто Маріуполь долучилося до проєкту та яка роль маріупольської громади, пояснив міський голова Вадим Бойченко:

«Ще до повномасштабної війни ми розпочали в Маріуполі трансформацію освітніх просторів. За декілька років змінили відношення дітей до процесу навчання, а головне – створили можливості, через які зупинили відтік молоді з міста. Цей вдалий досвід інтегрували в план відродження Mariupol Reborn. Тоді ж і зародилась ідея тиражувати маріупольську експертизу на рівні держави. Так з’явились п’ять типових проєктів сучасних шкіл. Дякую Уряду за підтримку та якісну трансформацію освіти, завдяки чому ми боремось за головне – дітей».

Гілма Теодора Гюліте, засновниця Rebuild the Wonderful та головна архітектока DO ARCHITECTS впевнена, що впроваджуючи ці принципи, Україна стане прикладом для всіх постсоціалістичних країн Центральної і Східної Європи. Адже успішні кейси переосмислення вже існуючи радянських будівель, без будівництва нових, по всій Європі – одиничні. Україна стане першою країною з таким машстабним проєктом трансформації освітніх закладів. Сірі Валнер, архітекторка естонського бюро KAVAKAVA вбачає мету покращення освітнього середовища у тому, щоби молодь розвивалася особистісно в школах, і вчилися покладалися на свої власні рішення. Вона вважає, що трансформація допоможе як віднайти радість у навчанні, так і створити творче середовище для гри чи спокійних моментів, а будівлям – принесе нову свободу.

 

Розробка концепцій архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки у співпраці з ГО “Маріуполь Реборн” та Big City Lab  в партнерстві з Rebuild the Wonderful за ініціативи Віцепрем’єр-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

 

 

Новини і події