07 грудня 2023

МАРІУПОЛЬ РЕБОРН МОЖЕ СТАТИ ПРИКЛАДОМ ВІДБУДОВИ СИЛЬНИХ ГРОМАД

Бачення ролі місцевого самоврядування у процесі Євроінтеграції, шлях до відбудови сильних територіальних громад після війни і яку роль у цьому має відіграти реформа децентралізаціі. Про це говорили учасники Бучанського форуму «Реформи. Децентралізація. Євроінтеграція», організованого за ініціативи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної Ради України.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко взяв участь у панелі, присвяченій місцевому самоврядуванню у повоєнний період на деокупованих територіях. В рамках проєкту Маріуполь Реборн міський голова окупованого нині Маріуполя розповів про Fast Recovery Plan – організацію швидкого відновлення.

Він складається з різних етапів – від Плану швидких дій, які необхідно вжити для стабілізації ситуації одразу після звільнення міста від окупантів, до будівництва нового Маріуполя з сучасними економічними можливостями. Це довгострокові плани, реалізація яких розрахована на 20 років. Так, попередня оцінка вартості відновлення Маріуполя після звільнення від ворога $14,5 млрд. Для відбудови лише на першому етапі знадобиться 14 тисяч фахівців з різних галузей. Вже сьогодні, за підтримки вітчизняних і міжнародних партнерів, командою згенеровано 154 проєкти для першочергового відновлення міста одразу після деокупації. Серед ключових – відновлення житлового фонду, водо- та теплопостачання, відновлення системи вивезення та захоронення відходів, створення умов для надання базових соціальних та адміністративних послуг.

Серед іншого треба розуміти, що після звільнення Маріуполя від ворога, на нас чекають і інші виклики. Такі як подолання соціальних конфліктів та примирення всередині громади. Сьогодні громада розділена: 30% знаходиться за кордоном, 30% живуть у різних куточках України, ще 30% людей лишається в окупації. Велика кількість колаборантів та населення, що вже півтора року знаходиться під впливом російської пропаганди. Окрім цього, приватне житло та бізнес захоплені переселеними до Маріуполя мігрантами. Вже сьогодні ми маємо розуміти, як правильно діяти після деокупації міста

мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Бучанський форум

Для реалізації однієї з найскладніших задач – повернення молоді, особливо, з-за кордону, та відновлення економічного потенціалу Маріуполя, потрібно розробити нову економічну модель міста. А для цього необхідна швидка мобілізація всіх джерел фінансування. Тільки акумулюючи сили, можливо якісно відбудувати Маріуполь і повернути до нього людей, які так прагнуть жити в своєму українському місті на узбережжі Азовського моря.  

Нагадаємо, що Бучанський Форум пройшов за сприяння та підтримки Проекту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Програми «U-LEAD з Європою», Швейцарсько-українського Проекту DECIDE – «Децентралізація для розвитку демократичної освіти» та Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події