18 жовтня 2023

МАРІУПОЛЬ РЕБОРН ПРЕЗЕНТОВАНИЙ НА ЄВРОПЕЙСЬКОМУ ФОРУМІ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ У ПОЛЬЩІ

Європейський форум місцевого самоврядування

У польському місті Познань 17-18 жовтня проходить Європейський форум місцевого самоврядування, на якому мер Маріуполя Вадим Бойченко презентував проєкт Маріуполь Реборн.

Головна мета – привезти в Україну успішний досвід і звіритися з партнерами даними щодо узаконення усіх процесів з підготовки до відродження міста після його звільнення від російських окупантів.

Вадим Бойченко Познань
 

По кожному з етапів плану відродження Маріуполь Реборн шукаємо кращу експертизу, а кожен продукт, який створюємо, проговорюємо з нашими міжнародними партнерами. Особливу роль відіграють польські міста, які, нажаль, вже мають досвід масштабної відбудови. Варшава, Гданськ, Вроцлав, Познань – кожне з цих міст пройшло складний шлях відродження після Другої світової війни. Разом з польським колегами проговорюємо наші напрацювання, щоб уникнути якомога більше помилок. План відродження Маріуполя має стати уніфікованим алгоритмом дій для відновлення інших постраждалих українських громад. Напрацювання Маріуполь Реборн – це дорожня карта відродження та повернення життя

зазначив мер Маріуполь Вадим Бойченко у своєму виступі

Програмою форуму передбачено дебати, дискусії з експертами та пошуки нових рішень для соціально-економічного розвитку міст і регіонів. Учасники з усієї Європи діляться досвідом, відвідують майстер-класи, ділові та неформальні зустрічі з колегами та мають інші можливості обміну думками на заході. Серед головних тем – посилення співпраці органів місцевого самоврядування України та Польщі. Експерти обговорюють теми подолання соціальних конфліктів, примирення всередині нації, стимули для повернення молоді, законодавчі рішення до початку великої відбудови, відновлення історичної спадщини.

Форум європейського скамоврядування

Заручаючись підтримкою європейських колег, команда Маріупольської міської ради разом із партнерами вже зараз розробляє план відродження Маріуполя. Перша його частина – Fast recovery plan – відповідає за швидке відновлення критичної інфраструктури міста за перші 18 місяців після деокупації Маріуполя. Для реалізації повної відбудови команда кращих архітекторів з усього світу вже в процесі створення єдиної візії просторового розвитку Маріуполя. У свою чергу, Польща має досвід відновлення міст після Другої світової війни, у тому числі, такі важливі експертизи, що можуть бути використані у процесі відбудови.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події