28 березня 2024

МЕР МАРІУПОЛЯ ОБГОВОРИВ З ГЕНЕРАЛЬНИМ СЕКРЕТАРЕМ РАДИ ЄВРОПИ ПИТАНЯ ВІДНОВЛЕННЯ ДЕОКУПОВАНИХ ГРОМАД УКРАЇНИ

Голова секції з розвитку тимчасово окупованих та деокупованих громад Асоціації міст України, мер Маріуполя Вадим Бойченко, Генеральний секретар Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич та головуюча в Комітеті міністрів Ради Європи, міністерка закордонних справ Ліхтенштейну Домініка Гаслер обговорили виклики, які стоять перед постраждалими від війни українськими громадами. Зокрема, сторони обговорили план відродження – Маріуполь Реборн.

Наразі одним з ключових запитів від українських громад, які постраждали під час повномасштабного вторгнення є – отримання експертизи щодо подальших кроків відновлення. За словами мера Маріуполя, саме тому Асоціація міст України створила Секцію з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад, головна мета якої – спільними зусилля планувати відбудову України.

Вже сьогодні ми маємо думати про відновлення українських громад. Для цього потрібна як експертиза, так і люди, які зможуть цей досвід втілювати на практиці. Свого роду вони стануть сучасними менеджерами відбудови країни. Для цього потрібно напрацювати певний досвід та створити платформу, на якій громади будуть навчатися. Такою платформою навчання може стати план Маріуполь Реборн, а саме його освітня складова – Academy. На цьому шляху допомога європейського суспільства має особливо важливу роль. Тому ми вдячні за увагу до України та її відбудови

Вадим Бойченко

Рада Європи Маріуполь Реборн

Маріуполь Реборн – це не просто план відбудови міста після деокупації, а й зрозумілий покроковий алгоритм дій для всіх громад, що опинились в окупації або так чи інакше постраждали від повномасштабного нападу рф. Наразі над документом працюють міжнародні експерти, архітектори та урбаністи. Вивчається досвід європейських міст, які пройшли шлях відбудови після Другої світової війни. 

Генеральний секретар Ради Європи відзначила великий обсяг роботи, який виконують українські громади. За її словами, формування кадрового резерву менеджерів відновлення – є важливим кроком для відбудови України. Також пані  Марія Пейчинович-Бурич наголосила на важливості підтримки постраждалих українських міст з боку європейського суспільства.

Крім того, сторони обговорили підтримку маріупольців через мережу центрів "ЯМаріуполь" та плани по створенню соціального житла для переселенців на базі маріупольського досвіду.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події