11 лютого 2024

«ОБЕРЕЖНО КРИХКЕ!»: ВІТРАЖІ МАРІУПОЛЯ НА ПЛАТФОРМІ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН

10 лютого на базі львівської платформи Маріуполь Реборн відбулося відкриття виставки, присвяченої зруйнованим вітражам Маріуполя. «Обережно Крихке!» – фотопроєкт Івана Станіславського про жанр монументального мистецтва – вітражі. Експозиція на виставці – результат «фотополювання» дослідника, що тривало в Маріуполі з 2019 по 2021 роки. 

Складність вітражної техніки та вразливість матеріалу потребували від митців неабиякого хисту. І попри це в Маріуполі були створені вітражі, що вражали і масштабами, і виконанням. Фотографувати «кольорові вікна» також часто доводилось у складних умовах – збиратися на висоту, озброюватись переносними сходами та будівельною каскою.

Особливості розташування вітражів роблять жанр суто інтер’єрним, навіть, можна сказати, камерним. Усі барви вітража можна побачити тільки зсередини приміщення та при денному світлі, а це не завжди можливо. На жаль, деякі роботи були замкнені в закинутих приміщеннях, а деякі – в установах з режимним доступом. Через це вітражі Маріуполя лишалися здебільшого невідомими широкому загалу. Я дякую усім, хто долучився до цього проєкту, і присвячую «Обережно Крихке!» маріупольцям, життя яких розбилося, наче ці вітражі

дослідник Іван Станіславський

обережно крихке

Під час повномасштабного вторгнення та окупації російськими військами Маріуполя усі вітражі, ймовірно, були знищені. Дослідження лише за google-картами свідчить про те, що будівлі, де знаходилися вітражі, сильно постраждали. За таких умов скляні поверхні в десятки квадратних метрів не мали жодних шансів вижити. Також є фото та відео підтвердження повного знищення деяких будівель з вітражами.

Команда Маріуполь Реборн всіляко підтримує кожного, хто займається культурою під час війни. Від Маріуполя до Львова 1250 км, і мало хто з львів’ян бував у нашому місті до повномасштабного вторгнення. Ми вдячні Львову за гостинність, і хочемо показати мешканцям і багатьом гостям міста, який він насправді український Маріуполь – багатогранний, колоритний, теплий. «Обережно Крихке!» – не лише фіксація крихкої історії, яка зараз знищена ворогом, але й унікальна нагода познайомитися з різнобарв’ям маріупольських вітражів

заступник мера Маріуполя Денис Кочубей

обережно крихке

Час заходу: виставка «Обережно Крихке!» проходитиме з 10 лютого до 10 березня 2024 з 10:00 до 17:00

Локація: платформа Mariupol Reborn (Львів, вул. Ференца Ліста, 6)

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події