21 жовтня 2024

Пріоритетність і відповідальність - українським громадам показали світові кейси відбудови міст після війн і руйнацій

Професор архітектури Університету Меріленда Метью Белл провів лекцію у Школі відновлення громад

17 жовтня пройшла перша відкрита лекція, організована глобальним освітнім проєктом «Школа відновлення громад», - до події долучилися більше 130 слухачів з різних регіонів України.

Лекцію «Світовий досвід відбудови міст після війн та руйнацій: кейси та рішення» читав професор архітектури з Університету Меріленда Метью Белл, спеціаліст з понад 30-річним досвідом в урбаністичних та архітектурних проєктах. Пан Белл є партнером міжнародної компанії з міського дизайну, планування та стратегічного консалтингу Perkins Eastman (Вашингтон, США), дослідником теми відновлення міст після катастроф та має чимало професійних нагород, зокрема від Американського інституту архітекторів (AIA) та Конгресу нового урбанізму (CNU).

Лекцію пан Белл розпочав з тези про важливість навчання як на успіхах, так і невдачах. Перша частина зустрічі була присвячена принципам створення громадських просторів. Він окреслив п’ять поширених проблем генерального планування, адже більшість планів не реалізуються через невизначеність, з чого і як починати.

Лектор наголосив на ключових принципах створення міського середовища, зокрема і в рамках відбудови: нове життя для старих вулиць та будівель, приборкання автомобільного руху, поєднання «великої» і «малої» історій, інтеграція екологічного дизайну та урізноманітнення житлової забудови тощо.

Відкрита лекція

Не намагайтеся перебудувати все і одразу, але користуйтеся можливістю виправити минулі помилки

зазначив лектор

Друга частина лекції була присвячена практичним кейсам реконструкції міст. Пан Белл розповів про те, як міста Франції відбудовувались після катастрофічних руйнування Другої світової війни, коли значна частина міської інфраструктури була зруйнована. Він підкреслив, що для відновлення необхідно було швидко приймати рішення та залучати місцевих архітекторів і планувальників.

Нам варто зробити так, щоб у громадах залишалися жити, тож там має бути все необхідне: парки, школи, крамнички, кав’ярні. Але головне – робочі міста. Ми маємо бути відповідальними перед цими містами, щоб вони справді ставали кращими

підкреслив він.

Окрім теоретичних знань та практичних порад, у учасників була змога долучитися до обговорення та поставити питання. Одним з таких був запит стосовно відбудови маленьких громад, адже часто у них обмежені ресурси. Пан Белл зазначив, що успішне відновлення та розвиток маленьких громад не обов'язково вимагає великих фінансових вливань. Він підкреслив важливість першочергового аналізу потреб та можливостей громади.

Варто зрозуміти, що для вас є першочерговим, і на цьому варто сконцентруватися. Також варто залучити місцевих жителів до організації спільних заходів, які сприятимуть створенню громадських просторів. Це можуть бути прості, але ефективні рішення, такі як облаштування парків, скверів або дитячих майданчиків

зауважив спікер

Лекція Метью Белла ще раз довела, що відновлення міст і територій вимагає не лише фінансових ресурсів, а, перш за все, глибокого розуміння власних потреб. Ключовими аспектами є ґрунтовний підхід до планування, спільна робота над створенням комфортних і доступних громадських просторів та акцент на простих, але ефективних рішеннях. Пан Белл підкреслив, що успішне відновлення починається з визначення пріоритетів, на яких можна зосередити зусилля, що, в свою чергу, сприятиме сталому розвитку громад та покращенню якості життя їхніх мешканців.

Школа відновлення громад продовжує працювати над розбудовою експертного партнерства, щоб і її слухачі (в рамках навчальної програми), і більш широке коло громад (в рамках відкритих заходів) мали змогу вивчати найкращі практики з відбудови та розвитку постраждалих територій.

Школа відновлення громад, заснована Асоціацією міст України та ГО «Маріуполь.Реборн», має на меті підготовку муніципальних менеджерів для періоду відновлення. Проєкт реалізується за підтримки Уряду Великої Британії в рамках програми UK International Development та Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine) у партнерстві з Метінвест та SCM. Освітніми партнерами проєкту є Метінвест Політехніка, Національний університет «Києво-Могилянська Академія» та Українська Школа Управління.

Новини і події