15 грудня 2023

Вадим Бойченко від імені Асоціації міст України отримав премію Ради Європи «Південь-Північ» та презентував у Лісабоні Маріуполь Реборн

14 грудня 2023 року у Лісабоні відбулась церемонія нагородження «Південь-Північ»-2022. Від імені усіх українських громад отримав премію Ради Європи мер Маріуполя Вадим Бойченко, а вручив її – президент Португальської Республіки Марселу Ребелу де Соуза.

Мета нагородження премією ради Європи «Південь-Північ» – відзначити зусилля АМУ у підтримці демократичних цінностей. Журі відзначили її рішучість у забезпеченні кращої інтеграції внутрішньо переміщених осіб у нових громадах та вирішенні соціально-економічних проблем, які виникають в країні під час війни.  Наразі в Асоціації міст України створено Секцію тимчасово окупованих та деокупованих громад, яку очолює маріупольський міський голова.

Бойченко Лісабон

Від імені кожного українського міста та мого рідного Маріуполя дякую Раді Європи та вельмишановному Президенту Португальської Республіки Марселу Ребелу де Соуза, а також Президенту Асамблеї Республіки пану Августо Сантушу Сілва. Дякую за підтримку українських громад у нашій боротьбі за незалежність, розвиток та демократичний шлях, який обрала Україна. Дякуємо Вам за відзначення Асоціації міст України премією «Північ-Південь». Зараз цю відзнаку отримали 1042 громади, які є членами Асоціації міст України та в яких проживає понад 90% мешканців України. Багато українських міст щодня страждають від постійних обстрілів. Деякі, як приміром, мій рідний Маріуполь або Бахмут, Авдіївка, Волноваха перетворились на руїни. У цій боротьбі гинуть найкращі. Ми платимо занадто велику ціну, але ми знаємо за що боремось. І знаємо, що ми не самі

зазначив Вадим Бойченко

Одна з головних відповідей викликам війни Маріупольської міської ради – проект Маріуполь Реборн, що був створений, за ініціативи Вадима Бойченка, і  реалізовується разом з вітчизняними й міжнародними партнерами та фінансовими інституціями. Протягом року команда Маріуполь Реборн підготувала декілька фундаментальних продуктів для відродження міста. Це План швидкого відновлення міста у перші 18 місяців після визволення від окупантів. Так, змоделювали різні сценарії розвитку подій, провели попередню оцінку руйнувань інфраструктури, підрахували потреби у ресурсах для відновлення критичної інфраструктури та комунальних підприємств. Також сформували алгоритм дій для швидкого відновлення придатного для відбудови житла, соціальних об’єктів та організації тимчасового розміщення населення. Вже відкрито три платформи відродження у Дніпрі, Львові та Варшаві на базі яких українські та міжнародні експерти працюють над розробкою компонентів плану відродження. Загалом Маріуполь Реборн передбачає втілення масштабного плану переродження міста протягом 20 років після деокупації Маріуполя.

Лісабон

Після церемонії нагородження мер Маріуполя зустрівся із мером Лісабону Карлосом Моедас, обговоривши з колегою можливість заручитися підтримкою у проєктах відродження українських міст. Успішним кейсом в цьому ключі є Маріуполь Реборн, що вже об’єднав навколо себе європейські міста, серед яких Варшава, Гданськ, Утрехт, Гавр, Брюссель та інші, а також - міжнародних партнерів USAІD, і великий український бізнес, що представлений SCM Ріната Ахметова.

Бойченко премія Лісабон

Нагадаємо, премія «Південь-Північ» присуджується щороку, починаючи з 1995 року, за глобальну взаємозалежність між країнами, забезпечення міжнародної солідарності, сприяння та захисту прав людини, демократії та верховенства закону в межах Європи та світу серед країн, які поділяють загальні цінності.

Новини і події