29 червня 2023

“Азовсталь” - мистецький простір та повернення міста до правдивої історії: урбаністи презентували плани відновлення Маріуполя

1

Сьогодні у Львові міський голова Маріуполя Вадим Бойченко та міський голова Львова Андрій Садовий відкрили новий простір «Mariupol Reborn». Під час заходу  чотири команди урбаністів презентували свої проєкти відбудови Маріуполя. Фінансову підтримку у розробці урбан-концепцій надав Проєкт USAID «Економічна підтримка України».

Особливістю кожного з проєктів стало те, що при їхній розробці враховувались думки маріупольців. Жителі міста біля моря наполягають - історія Маріуполя набагато старіша, ніж нав`язувала радянська влада, а також мають бути враховані трагічні події, які спіткали місто у 2022 році та під час окупації. Для більшості опитуваних важливими факторами при відбудові лишалися - дім, робота та відновлення судноплавства. Відштовхуючись від цього, урбаністи напрацьовували візії відродження Маріуполя. 


Візія 1
 

2

Першу концепцію презентувала команда “Розквіт”, в якій працювало 9 осіб: як українці, так й іноземці. Першочергово команда поставила перед собою питання - для кого та як відбудовувати Маріуполь. Чотирнадцять мешканців Маріуполя виступили консультантами та поділилися з командою своїми спогадами про рідне місто, що вони в ньому любили та які очікування після повернення. 

“Росія завжди буде вашим сусідом, вони завжди будуть вам загрожувати. Це треба враховувати при плануванні відбудови. А також необхідно виправити всі недосконалості колишнього планування. Зокрема, винести за межі міста промисловість, зробити комфортними пляжі та під'єднати місто до моря”, - говорить урбаніст Фулко Трефферс. 

Команда “Розквіт” презентувала свій проєкт на основі одного з мікрорайонів на Лівому березі Маріуполя. Частково змінили структуру вулиць, врахувавши простір для пішоходів та велосипедистів. Особливість проєкту - мульти функціональні зони, які зроблять місце проживання більш комфортним та яскравим. Урбаністи також наполягають на озеленені міста. 

“При цьому новий мікрорайон можна побудувати поруч зі старим, щоб не ображати пам`ять людей”, - говорить очільник команди.  

Урбаніст з Нідерландів наголосив, що при роботі також розглянули варіанти щільності забудови міста. Чотири можливі сценарії готові до роботи, але їх необхідно впроваджувати вже маючи розуміння про те, скільки містян вирішать повернутися. на На першому етапі нідерландські фахівці пропонують розглядати не щільну забудову міста, а потім відштовхуватись від потреб та запитів самих маріупольців. Також урбаністи наполягають - вже зараз потрібно закладати майбутні робочі місця. Всю промислову зону автори проєкту “Розквіт” пропонують робити в контексті “чистої” економіки, а також особливу увагу спрямовувати на порт, який стане воротами відновлення східного регіону: “Для цього маріупольський порт треба перенести в більш зручне місце, яке б дозволило розширити його та відкрити нові можливості для вантажної прохідності”. 

Територію заводу Азовсталь пропонують зробити мультифункціональною, але з меморіалом та музеєм, щоб завжди мати можливість вшановувати тих людей, які захищали Маріуполь. 

 

Візія 2
 

3

Своє бачення майбутнього міста представила команда урбаністів на чолі з розробником бренду Маріуполя Сергієм Родіоновим. Сергій маріуполець і знає з власного досвіду, що пережило місто під час окупації. 

“Для мене Маріуполь - рідне місто. Цей час, який ми зараз маємо до деокупації, потрібно використати з користю і підготуватися до відновлення”, - говорить Сергій Родіонов. 

За баченням цієї групи урбаністів, першочергово необхідно приділити значну увагу питанням безпеки та врахувати факт близького розташування до агресора. Цей виклик можна вирішити за рахунок розташування потужної військової бази у Маріуполі - це має бути місто-фортеця, з особливими шляхами розвитку, закріпленими законодавчо. 

Крім того, урбаністи радять звертати увагу на виклики екології.

Спеціалісти пропонують  ущільнити забудову та зробити більш зручним для жителів, у центрі зручний простір, а також зробити доступність за форматом “15 хвилин” - тобто дістатися до потрібного місця можна буде за цей час, в тому числі і швидкість пересування між лівим та правим берегом міста, оживляти водну структуру та збільшувати кількість зелених насаджень. 

Серед пропозицій - побудова нових транспортних артерій - залізничної дороги та автобану.

Спеціалісти пропонують ущільнити забудову та зробити її більш зручною для жителів. У центрі облаштувати зручний простір, збільшувати кількість зелених насаджень.
А також зробити реалізувати формат “доступність 15 хвилин” - тобто можливість дістатися до потрібного місця за цей час. Проєкт команди враховує і швидкість пересування між лівим та правим берегом міста.  оживляти водну структуру та збільшувати кількість зелених насаджень.

Ця група урбаністів пропонує перетворити завод “Азовсталь” на індустріальну зону, але з місцями пам'яті. 

“Важливим місцем у Маріуполі має стати острів, куди планується перенести залізничний та річковий вокзали. І звідки будуть відправлятися пароми. Серцем міста має стати стара козацька фортеця, яка збереглася на картах, яка і була вібраційним центром Маріуполя”, - говорять розробники. 


Візія 3
 

4

Команда Віктора Зотова у своєму проєкті сконцентрувалася на найбільшій, на їх погляд, цінності для міста - морі. В рамках їх проєкту море необхідно об'єднати з річковими набережними. Також пропонується ліквідувати залізницю, яка розділяє морський берег, інтегрувати систему громадського транспорту, і при цьому найголовніше - залишити Маріуполь промисловим металургійним гігантом. 


“Ми також пропонуємо ущільнити місто, щоб уникнути занедбаних територій та пустот. Використати можливість розвитку геометричного центру міста, де був завод, і що було буквально було насильством над прекрасною територією. Зараз можемо виправити це. Натомість історичний центр стане туристичним осередком, як в більшості європейських міст”, - говорить Віктор Зотов. 


Крім того, команда урбаністів пропонує використовувати водний транспорт - як туристичний, з можливістю відвідувати селища - курорти. Першочерговим кроком спеціалісти пропонують оновити всі інженерні мережі за останніми світовими тенденціями.
 

Візія 4
 

7

Четверта команда архітекторів “Big City Lаb” пропонує першочергово звернути увагу на відновлення економіки та повернення освітніх центрів, щоб стимулювати населення повернутися до міста. 

Зокрема, команда на першому етапі відновлення міста пропонує звернути особливу увагу на школи, які можуть стати центрами суспільного життя. Так, актові зали можуть перетворитися на місця навчання для дорослих, їдальні у кафе, а спортмайданчики стати загальнодоступними. 

Крім того, пропонується ущільнити місто та зробити його більш архітектурно різноманітним. А також «розвернути» до моря та облаштувати зони вздовж річок. Зробити акцент на розвитку порту. 

Старий центр міста архітектори пропонують відновити, а також побудувати нові будинки навколо нього. Місто пропонується озеленити, також відновити вже зелену металургію. На місці Драмтеатру має бути Меморіал, а на місці "Азовсталі" -  Меморіальний парк з музеєм.

“Ми пропонуємо, попри відновлення економіки, не забувати про екологію міста, зробити більш виразні забудови та повернути місто до моря. У перші п'ять років ми маємо активно працювати над відновленням та побудовою житла. І вся інфраструктура має бути однаковою за якістю”, - ділиться ідеями  засновниця компанії Вікторія Тітова.

Урбаністи наполягають, вже зараз треба думати про якісні зміни у Маріуполі. 

8


Більш детально ознайомитись з усіма проєктами, переглянути плани та фото можна ТУТ.

 

 

Новини і події