25 липня 2024

БРАК КАДРІВ ТА СОЦІАЛЬНА НАПРУГА - ОСНОВНІ ПРОБЛЕМИ ВІДРОДЖЕННЯ УКРАЇНИ ПІСЛЯ ВІЙНИ, - РЕКТОРКА ХША ІРИНА МАЦЕВКО

Великий виклик для відбудови – вжити швидкі рішення, які покликані запобігти соціальній напрузі. Такої думки ректорка Харківської школи архітектури (ХША) Ірина Мацевко.

За її словами, після війни Україну чекає не менш складний період. Про це свідчить досвід попередніх війн та відбудов. Тому формувати плани відбудови потрібно завчасно, враховуючі всі аспекти повернення життя в громаду.

Зокрема - так вже робить команда Маріуполь Реборн, розробляючи разом з міжнародними експертами концепцію відродження міста після деокупації

Після війни, спочатку відбудови - йде нова ескалація напруги, конфліктів, незадоволення. І всі наші проєкти – чи то комерційні, чи то соціальні мають бути спрямованими в першу чергу на те, щоб запобігти їх. Треба дивитися на багато кроків вперед для того, щоб ці рішення не стали причиною конфлікту через 10-15 років. І як показує досвід попередніх відбудов саме так й стається

зазначила Ірина Мацевко

Мацевко ХША

Вона також додала, що важливим є й те, щоб швидкі тимчасові рішення відбудови не стали постійними. Серед головних моментів на шляху відродження громади є проживання травми людьми, адже після війни вона буде загострюватися. Лише правильні та довгострокові підходи допоможуть її прожити, адже у багатьох різна пам'ять про події. Особливо для Маріуполя, бо те, що сталося – це трагедія не тільки для одного міста, а й для усієї України.

Крім того, за її словами, проблемою відродження є брак кадрів. Бо немає таких знань та досвіду стратегування, яких потребує комплексна відбудова міста. Тому треба інвестувати в якісну освіту та сфокусувати свою увагу на дітей Маріуполя, які закінчують школи. Вони зможуть стати фаховими спеціалістами для відбудови міста, бо вона займе не одне десятиріччя.

Нагадаємо, що між Маріуполь Реборн, ХША та Маріупольською міською радою було підписано меморандум про запуск навчального простору. Мета - створити можливість для підтримки талановитих студентів та долучити їх до роботи над Планом відродження міста Маріуполь Реборн.

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події