18 жовтня 2024

Кейси та рішення світових прикладів відновлення міст після війн та катастроф

За останні 100 років світ напрацював чимало успішних кейсів відновлення після і навіть в умовах війн і збройних конфліктів. Польща, Велика Британія, Італія, Японія, Франція, Південна Корея, Хорватія, Іран, Колумбія, Афганістан, Туреччина, Кіпр: країни-жертви, країни-агресори, країни, що борються з терористичними організаціями та наркокартелями, країни в умовах громадянських війн.

Різні історії, схожі наслідки:

📌 мільйони постраждалих: вбитих, поранених, біженців

📌 від 20% до 50% втраченого національного багатства та промислового потенціалу

📌 руйнування до 80% різної інфраструктури та цілих міст

📌 від $8 до $886 млрд матеріальних збитків

📌 від 5 до 20 років на відновлення, в деяких країнах воно триває десятиліттями

Глибокі соціально-економічні кризи вимагали тисяч рішень. Багато з них були ефективними і можуть стати в пригоді Україні:

✅ діджиталізація внутрішнього адміністрування

✅ особливі податкові режими, жорстка фінансова дисципліна

✅ політика розселення громадян з анексованих/зруйнованих територій та облаштування їхнього господарства

✅ комплексна державна програма ресоціалізаціїветеранів війни

✅ розумна забудова зруйнованих міст та унормована політика будівництва нових; пріоритезація відбудови за галузями промисловості на основі індикативних показників

✅ ставка на високотехнологічні процеси та реформування освіти

✅ структуризація та розподіл відповідальності між рівнями та виконавцями програм з відбудови

✅ вдале використання переваг від членства в ЄС та інших євро-атлантичних структурах

* Використано матеріали з сайту ГО «Інститут аналітики та адвокації»

Відкрита лекція професора архітектури Університету Меріленда і міжнародного експерта з відбудови міст після катастроф Мета Белла, організована Школою відновлення громад, розкрила найцікавіші та корисні світові кейси з відновлення територій.

Ми прагнемо ознайомити якомога більше людей – представників місцевого самоврядування, бізнесу, громадського сектору з можливостями відбудови країн зі, здавалося б, катастрофічними наслідками. Є перевірені механізми та зрозумілі шляхи, якими може йти сучасна Україна у своєму повоєнному відновленні.

Переглянути запис трансляції можна тут.

«Школа відновлення громад», заснована Асоціацією міст України та ГО «Маріуполь.Реборн», має на меті підготовку муніципальних менеджерів для періоду відновлення. Проєкт реалізується за підтримки Уряду Великої Британії в рамках програми UK International Development та Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine) у партнерстві з Метінвест та SCM. Освітніми партнерами проєкту є Метінвест Політехніка, Національний університет «Києво-Могилянська Академія» та Українська Школа Управління.

Новини і події