29 травня 2024

Ключові завдання під час відновлення Маріуполя обговорили на експертній конференції у Києві

Якою має бути візія оновлених громад? Як заохотити людей повернутися після деокупації? Саме ці питання обговорювали на конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування». Команда Маріуполя поділилася власними напрацюваннями плану Маріуполь Реборн.

Під час серії обговорень із громадою Маріуполя, що наразі є вимушено переселеною, було окреслено п’ять головних завдань: безпека, житло, робота, соціальна інфраструктура та інклюзивність. Саме вони лягли в основу проєкту Маріуполь Реборн, який складається з двох великих блоків: швидке відновлення та велике відродження.

Перша частина – це покроковий план дій з моменту деокупації. Він визначає перші поетапні кроки після звільнення міста та кількість ресурсів, які для цього потрібно.

Друга складова плану – велике відродження та побудова нової економічної моделі міста.

Також зараз разом з Урядом напрацьовуються проєкти, які сформують зрозумілий алгоритм дій після деокупації.

Бойченко

Але важливо не тільки мати всі ці стратегічні документи. Важливо вміти їх розробляти та втілювати в життя. Саме для цього Україні потрібна програма навчання – школа відновлення України. Потрібні менеджери, які зможуть писати фахово проєкти та розмовляють однією професійною мовою з європейськими фінансовими інституціями

зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко

Стратегія може стати концепцією відновлення всіх тимчасово окупованих територій та є одним з кроків у реалізації Концепції відновлення місцевого самоврядування після деокупації, схваленої Правлінням Асоціації міст України.

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події