20 грудня 2023

КОЛО ПАРТНЕРІВ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН ЗБІЛЬШУЄТЬСЯ – NRC ПОСИЛЯТЬ ПІДТРИМКУ МАРІУПОЛЬЦІВ У 2024 РОЦІ

Мер Маріуполя Вадим Бойченко провів зустріч із головою Норвезької ради у справах біженців (NRC) в Україні Роберто Віла-Сексто. Серед обговорених напрямків співпраці – підтримка центрів «ЯМаріуполь» та створення тимчасового житла для маріупольців.

Наразі з NRC обговорюється співпраця по трьох будівлях гуртожитків. Зрештою, мер Маріуполя та голова Норвезької ради у справах біженців в Україні Роберто Віла-Сексто домовились підписати меморандум про взаєморозуміння на 2024 рік, де будуть визначені напрямки співпраці. Цей документ вже на стадії розробки, що дає стійкий посил, що NRC продовжать підтримку маріупольців наступного року.

Я захоплююсь тим, що робить команда муніципалітету Маріуполя і вважаю своїм обов’язком допомагати маріупольцям

голова Норвезької ради у справах біженців (NRC) в Україні Роберто Віла-Сексто

NRC Маріуполь

Одна з головних відповідей Маріупольської міської ради викликам війни – проєкт Mariupol Reborn, що реалізовується разом з вітчизняними й міжнародними партнерами та фінансовими інституціями. В рамках Mariupol Reborn була розроблена і модель трансформації занедбаних гуртожитків, які є на балансі навчальних закладів, у комфорте тимчасове житло для маріупольських переселенців.

Ще з 2016 року Маріуполь почав набувати експертизи щодо допомоги вимушеним переселенцям. Тоді до нашого міста приїхало 120 тисяч нових маріупольців. Саме так ми називали переселенців. Тоді ми не могли навіть уявити, що через шість років цей досвід знадобиться по відношенню до самих маріупольців. Але так сталося, що ворог свідомо знищив наше місто. Понад 200 тисяч людей покинули місто. З них зараз на підконтрольній території України щонайменше 120 тисяч. Тому я дуже вдячний кожному партнерові за підтримку проєкту трансформації гуртожитків. Це надає можливість зробити життя наших людей у нових громадах більш комфортним і подарувати таке бажане відчуття затишку

мер Маріуполя Вадим Бойченко

За півтора роки повномасштабної війни росії проти України команда маріупольського муніципалітету відкрила 25 центрів підтримки «ЯМаріуполь» (з урахуванням двох центрів «ЯМаріуполь.Родина») у 17 містах України. Вони потребують постійної підтримки з боку партнерів, адже в центрах зареєстровано понад 60 000 вимушених переселенців із Маріуполя.  Гуманітарні набори, видача зимового одягу для дітей або сертифікатів від партнера на придбання цих речей, підтримка маріупольських школярів ноутбуками та канцелярськими наборами – це постійні нагальні потреби для підтримки людей.

Команда міської ради вже розпочала проєкт створення соціального житла. Так, 27 квітня 2023 року з’явився перший пілотний гуртожиток для маріупольців у Дніпрі. Цей проєкт консолідував навколо себе державу, міжнародних партнерів та бізнес. Одним з партнерів тоді стала компанія SCM Ріната Ахметова. 127 маріупольців отримали ключі від свого житла – це здебільшого жінки та діти.

Нагадуємо, що NRC – це неурядова норвезька гуманітарна організація, яка веде свою діяльність у 25 країнах світу, в тому числі і в Україні. Мета – захищати права людей, які постраждали від вимушеного переселення. В Україні працює із 2014 року. 

Проєкт Mariupol Reborn реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.   

Новини і події