09 квітня 2024

«МАРІУПОЛЬ-ГДАНСЬК»: історії, що відгукуються

На платформі Маріуполь Реборн у Львові триває емоційна виставка «МАРІУПОЛЬ-ГДАНСЬК: міста-побратими, історії-побратими». Дві історії представлені через різні формати: фото, колажі, скульптуру, щоденник, фільм… Розповісти, пояснити, передати емоції та прожити травму: діти і дорослі, пересічні люди і митці – усі вони промовляють до відвідувачів виставки у різний спосіб, намагаючись зцілитися та зцілити.

Виставка прибула до Львова з Відня, і, що стало вже традицією, вперше в Україні представлена саме на платформі Маріуполь Реборн. Організатори - Art Contact Ukraine (Відень, Австрія) та команда «Місто Марії».

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК

Експозицію складають різні твори, підібрані і скомпоновані так, щоб не просто нагадати про війну (бо ніхто з нас про неї і не забував), а допомогти глядачеві зрозуміти і прожити власні складні почуття та емоції.  

Зокрема на виставці представлені акварелі відомого львівського іконописця Данила Мовчана, твори якого знаходяться у церквах та приватних колекціях України, Польщі, Німеччини, Фінляндії, Італії, Франції, Канади та США. Два роки тому, з 24 лютого, Данило перестав писати ікони:

Війна переставила все з ніг на голову – я не зміг продовжувати робити те, до чого звик. Я мусив впустити її в себе, щоб пережити й виразити на папері навколишню реальність. Вибухи по всій країні й убивства невинних людей зародили в мені потребу реагувати на ці жахіття, зокрема, за допомогою художніх інструментів

розповідав митець в одному з інтерв’ю.

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК

У колекції є і акварель «Маріуполь» – зображення жінки, з якої на землю стікає кров. Також в експозиції короткометражний фільм про Маріуполь з історичним зображенням «Азовсталі» за сімейними щоденниками Зої Лактіонової – цікавий документальний експеримент-розповідь про історію однієї родини у глобальному контексті війни. А ще – всесвітньо відома фотографія «Світло переможе» Дмитра Козацького, колажі та історії захисників «Азовсталі» з книги Анастасії Дмитрук «Очі Маріуполя», колажі із зображеннями Маріуполя та Гданська, створені спеціально для цієї виставки потужним творчим тандемом українського фотографа і цифрового художника Андрія Гупси та польського фотографа Карола Ненартовича.

У рамках виставки представлено фотографії щоденника 8-річного Єгора Кравцова, який переховувався в підвалі в окупованому Маріуполі, підготовлені фотографом Євгеном Сосновським. Війна очима дитини – простими словами та малюнками про складні і страшні речі дорослого світу, про те, що не має бачити, відчувати і розуміти жодна дитина в сучасному світі.

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК

У нашому просторі також представлений журнал NENKA, частина коштів з продажу якого спрямовується на донати для ЗСУ. Вражаючі авторські ілюстрації Андрія Гупси, статті про історію та культуру українських міст, важливі акценти та безсмертні меми – це не лише цікавий та талановито зроблений, а ще й креативний та актуальний продукт. Такий контент допомагає відновлювати внутрішній ресурс та сили для подальшої боротьби.  

Виставка працюватиме до 16 квітня включно і закриється кураторською екскурсією. Якщо ви ще не мали змоги відвідати її, зробіть це: наживо побачити те, що ви могли бачити в інтернеті, і зануритися в атмосферу виставкового простору – досвід, вартий часу.

Новини і події