05 серпня 2024

«МАРІУПОЛЬ-ГДАНСЬК: міста-побратими, історії-побратими»: важливість культури в часи війни

1 серпня на базі платформи Маріуполь Реборн у Дніпрі відкрилася виставка українських та польських митців. На ній представлені історії звичайних людей, життя яких було зруйновано та які знайшли внутрішню силу, щоб відродитися. Головна "родзинка" експозиції - ілюстрація подібності історій двох міст у різному часопросторі. І Маріуполь і Гданськ обʼєднує пережита війна та боротьба за свободу.

Виставка "МАРІУПОЛЬ-ГДАНСЬК" показує процвітаючі міста та міста, зруйновані війною. Зосереджуючись на людському аспекті, виставка демонструє силу та важливість солідарності та співпраці між людьми, між містами та між країнами перед обличчям життєвих викликів.

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК ДНІПРО

На виставці представлені:
• акварельні картини чудового іконописця Данила Мовчана;
• всесвітньо відома фотографія «Світло переможе» Дмитра Козацького;
• колажі та історії захисників «Азовсталі» Анастасії Дмитрук, взяті з її книги «Очі Маріуполя»;
• портрети та історії людей, які змогли втекти з окупованого Маріуполя – проєкт Алевтини Швецової та фотографа Сергія Макарова, представлений у вигляді інсталяції від Яни Гринів з 3-метровими плівками, які очікують на прояв;
• колажі із зображенням Маріуполя та Гданська були створені спеціально для цієї виставки в рамках потужної співпраці українського фотографа та цифрового художника Андрія Гупси та польського фотографа Карола Ненартовича;
• фотографії щоденника 8-річного Єгора Кравцова, якому довелося переховуватися в підвалі в окупованому Маріуполі, підготовлені фотографом Євгеном Сосновським;
• інсталяція «Повітряна тривога» від мисткині Неллі Мінасової;
• звукова імпровізація «Павіф» із серії «Аудіоакварель» митця Олега Кіри;.
• мультиплікація «Під променем» («Актуальне») і відеокартина «Залізниця (Азовсталь)» художника Данііла Немировського.

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК ДНІПРО

Ці люди походять із різних куточків України та Польщі, але всіх їх об’єднує прагнення розповісти історії боротьби за свободу, які не можна забувати. В рамках відкриття виставки у Дніпрі пройшла кураторська екскурсія експозицією та було презентовано каталог виставкового проєкту «МАРІУПОЛЬ-ГДАНСЬК: міста-побратими, історії-побратими».

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК ДНІПРО

Виставка вперше відбулась у Відні під кураторством Яни Гринів, у співпраці Art Contact Ukraine з Польським Інститутом та за люб’язної підтримки Постійного представництва Польщі при ОБСЄ, Постійного представництва України при Міжнародних організаціях у Відні. У березні 2024 року проєкт було презентовано на львівській платформі Маріуполь Реборн, а для дніпровської експозиції виставку було доповнено трьома інсталяціями, які долучилися до проєкту після open-call’у, що провела команда «Місто Марії» у співпраці з Art Contact Ukraine.

МАРІУПОЛЬ ГДАНСЬК ДНІПРО

Виставка працюватиме до 22 серпня 2024 року. Тож закликаємо Вас доєднатися до мистецької ініціативи, відвідавши платформу Маріуполь Реборн за адресою: м. Дніпро, вул. Княгині Ольги, 11.

 

Новини і події