12 квітня 2024

МАРІУПОЛЬ РЕБОРН БУЛО ПРЕЗЕНТОВАНО НА RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE

У Києві пройшов RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE – форум, який об’єднав представників влади, будівельну спільноту та представників міжнародних організацій для обговорення викликів та координації дій щодо відбудови України. Учасниками заходу стали фахівці державних установ та профільних міністерств, будівельних та інжинірингових компаній, архітектурних бюро та виробники будівельних матеріалів, а також представники громад, чиї міста знаходяться в тимчасовій окупації чи постраждали від військової агресії рф.

Досвідом в розробці першочергових дій, необхідних для швидкого відновлення міста після деокупації, поділився перший заступник міського голови Маріуполя Михайло Когут. Наразі Маріупольська міська рада при підтримці держави, міжнародних партнерів та великого українського бізнесу працює над розробкою масштабного та багатоетапного Плану відродження міста після деокупації Маріуполь Реборн.

Маріуполь Реборн – це комплексний план відбудови міста, до розробки якого ми залучаємо передовий досвід інших країн та найкращу експертизу. Навколо відродження Маріуполя об’єднуємо великих донорів, партнерів світового та національного рівня, архітекторів та будівельних компаній. В нас є план, проєкти відновлення та чітке розуміння того, як треба відбудувати місто. Найголовніше – ми обговорюємо наші плани з маріупольцями. Мета – відбувати місто для людей таким чином, щоб вони туди повернулися. Бачимо його сучасним та комфортним містом біля моря з океаном нових можливостей, що можливо лише під прапором України

зазначив Михайло Когут.

RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE

Один з напрямів роботи – створення алгоритму дій Швидкого відродження Fast Recovery Plan. Це заходи, яких необхідно вжити одразу після деокупації для налагодження гуманітарної ситуації, відновлення критичної інфраструктури, запуску комунальних підприємств, стабілізації ситуації та створення фундаменту для майбутньої відбудови Маріуполя. 

Нагадаємо, що Маріуполь – це єдине місто України, яке з перших днів повномасштабного вторгнення було взято у блокаду та знищувалося з усіх видів озброєння. За попередніми даними, російські окупаційні війська пошкодили 90% критичної інфраструктури міста, знищили 50% багатоповерхівок та 40% приватних будинків. Повністю зруйнували економіку Маріуполя. Тому для майбутньої швидкої відбудови міста команда експертів вже заразрозробляє покроковий план відродження Маріуполя, який включає не тільки швидкі дії, а й оцінку збитків, урбан-візію, створення економічної моделі та майстер-плану нового міста.

RECOVERY CONSTRUCTION FORUM UKRAINE

Маріуполь активно ділиться своїм доробком щодо відбудови з іншими постраждалими громадами. Їхні представники мають можливість ознайомитися з концепцією та підходами, які використовує маріупольська міська рада, щоб адаптувати найкраще для створення власних планів відродження. Таким чином, це допоможе у майбутньому швидко та якісно відбудувати Україну після війни.

З тим, що необхідно вже зараз розробляти плани з відродження, згоден і перший заступник селищного голови Бородянки Дмитро Негреша:

Ваша команда управлінців працює дуже потужно. Вони правильно надають інформацію інвесторам в різних формах. Ми всі зараз розуміємо, що в Європейському Союзі зберігаються кошти для відновлення окупованих наразі громад. Враховуючи якісну управлінську роботу команди Маріуполя, вони формують цей пул, який потім при поверненні громади до України, дозволить відразу активізувати цю допомогу. Тобто ви вже будете розуміти, що вам потрібно зробити, чому приділити увагу, що активізувати. Це дуже правильно

Довідка. Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події