29 березня 2024

МАРІУПОЛЬЦІ ОБГОВОРИЛИ ПЕРСПЕКТИВИ ТА ПРІОРИТЕТИ ВІДБУДОВИ МІСТА ПІСЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ

У Києві пройшла діалогова зустріч «Я - Маріуполь: маю жити!», присвячена Плану швидких дій після деокупації міста і повоєнному відродженню. Представники громади та муніципальна команда обговорили пріоритети відновлення та нагальні питання, що потребуватимуть першочергового вирішення після звільнення міста.

Стартувала нова хвиля діалогових зустрічей та воркшопів на базі місцевого центру підтримки ЯМаріуполь: обговорили основні етапи Плану відродження міста Маріуполь Реборн та визначали пріоритетні питання, що мають бути вирішені одразу після деокупації міста. 

Зараз ми разом з провідними експертами та міжнародними партнерами працюємо над розробкою великого Плану відродження міста після деокупації «Mariupol Reborn». Одна з його складових - План швидких дій. Це покроковий план дій для стабілізації ситуації та підготовки фундаменту для відбудови. Зокрема, відновлення критичної інфраструктури, ключових послуг тощо. Також найкращі архітектори працюють над просторовими рішеннями для міста. Але потрібна думка самих маріупольців, їхнє бачення майбутнього Маріуполя. Наша мета – наново розбудувати місто біля моря, в якому комфортно жити

підкреслив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко

ЯМаріуполь Київ

Під час зустрічі, в якій взяли участь більше 40 маріупольців, мер Вадим Бойченко детально розповів про План швидких дій після деокупації - «Fast Recovery Plan» та основні етапи Плану відродження міста Маріуполь Реборн. Після учасники мали змогу попрацювати в групах та разом визначити пріоритети, які потребують першочергової уваги одразу після деокупації міста. У числі найважливіших: безпека, житло, робота та подолання соціальних конфліктів. Маріупольці прагнуть повернутися до рідного міста, в якому буде встановлено справедливість і надано можливість жити і працювати на власне майбутнє і майбутнє українського Маріуполя.

У нас дуже велика спільнота маріупольців, які зараз живуть в різних містах України, ми з ними підтримуємо зв’язок. І через гуманітарний проєкт "ЯМаріуполь", який підтримує Фонд Ріната Ахметова, і через "ЯМаріуполь. Житло" – це проєкт соціального житла для маріупольців, де ми перетворюємо пусті гуртожитки на повноцінне житло для тих, хто втратив свої помешкання в Маріуполі. Ми їх спитали, чи на часі думати про відновлення, вони сказали, що це дуже важливо для них. Вони хочуть розуміти, що є майбутнє для них, що хтось цим майбутнім опікується, і вони хочуть брати участь в проєктуванні цього майбутнього

зазначила Наталія Ємченко, директорка з комунікацій SCM, членкиня наглядової ради ГО «Маріуполь.Реборн»

ЯМаріуполь Київ

Такі зустрічі пройдуть у всіх містах, де працюють центри «ЯМаріуполь». Отже, у маріупольців, які зраз проживають в різних куточках України, є можливість планувати майбутнє рідного міста, брати безпосередню участь у розробці планів з відродження Маріуполя, що допоможе миттєво діяти одразу після повернення міста під український прапор.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події