04 грудня 2023

МОДЕЛЬ СТВОРЕННЯ ТИМЧАСОВОГО ЖИТЛА ДЛЯ МАРІУПОЛЬЦІВ - СКЛАДОВА ПЛАНУ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН

У Києві відбувся Форум «Право на житло в Україні» за ініціативи Норвезької ради у справах біженців (NRC). В рамках проєкта Маріуполь Реборн мер Маріуполя Вадим Бойченко представив модель трансформації занедбаних гуртожитків, які є на балансі навчальних закладів, у комфорте тимчасове житло для маріупольських переселенців.

Організатор Форуму «Право на житло в Україні» – неурядова норвезька гуманітарна організація, яка веде свою діяльність у 25 країнах світу, в тому числі і в Україні з 2014 року.  Серед головних тем заходу – формування засад державної житлової політики, інструменти громадської участі у реалізації права на житло та міжнародна підтримка механізмів забезпечення житлом українців, чиї оселі постраждали від війни.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко взяв участь у панельній дискусії «Імплементація механізмів та проєктів у сфері житлової політики на місцях». Адже саме відсутність житла – це найболючіша проблема маріупольців, які евакуювались на підконтрольну Україні територію. Команда Маріупольської міської ради розпочала проєкт створення соціального житла і так 27 квітня 2023 року з’явився перший пілотний гуртожиток для маріупольців у Дніпрі. Цей проєкт консолідував навколо себе державу, міжнародних партнерів та бізнес. Одним з партнерів тоді стала компанія SCM Ріната Ахметова. 127 маріупольців отримали ключі від свого житла – це здебільшого жінки та діти. Ті, хто потребував цієї допомоги негайно.  

Бойченко житло маріупольці

Ще починаючі з 2016 року Маріуполь почав набувати експертизи щодо допомоги вимушеним переселенцям. Тоді до нашого міста приїхало 120 тисяч нових маріупольців. Саме так ми називали переселенців. Тоді ми не могли навіть уявити, що через шість років цей досвід знадобиться по відношенню до самих маріупольців. Але так сталося, що ворог свідомо знищив наше місто. Більше 200 тисяч людей покинули місто. З них зараз на підконтрольній території України щонайменше 120 тисяч. Тому я дуже вдячний українському уряду за підтримку проєкту трансформації гуртожитків

мер Маріуполя Вадим Бойченко

Надалі команда муніципалітету Маріуполя обрала зручну модель трансформації занедбаних гуртожитків, які є на балансі навчальних закладів, у комфорте тимчасове житло для маріупольських переселенців. Прозора модель співпраці з міжнародними партнерами дала свої переваги – це повна довіра між усіма сторонами. Місто виходить з замовленням на соціальне житло для маріупольців. Надає технічне та візуальне завдання. Донор самостійно обирає виконавця робіт, який, у свою чергу, проводить тендерні процедури, обирає підрядника та контролює фінансові питання.  

Прямо зараз ще два гуртожитка у Дніпрі на стадії ремонту, який профінансувала Франція. А Міжнародна організація міграції виконує технічне та візуальне завдання. Так, у 2024 році ще майже тисяча маріупольців отримають тимчасове житло. Завдяки підтримці з боку місцевих влад в інших містах України, є ще п’ять будівель у Запоріжжі, Кропивницькому, Івано-Франківську та Чернівцях, які можна перетворити на соціальне житло.

Довідка. Проєкт Mariupol Reborn реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.  

Новини і події