23 лютого 2024

НА ПЛАТФОРМІ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН У ЛЬВОВІ ПРЕЗЕНТУВАЛИ КОНЦЕПЦІЮ ВІДБУДОВИ УКРАЇНИ «СТАЛЕВА МРІЯ»

Квартал майбутнього для маріупольців та мешканців інших громад, що постраждали від повномасштабного вторгнення росії в Україну. В рамках розробки Плану відродження міста після деокупації Mariupol Reborn відбулася презентація проєкту Групи Метінвест «Сталева мрія». Всіх бажаючих взяти участь у заході познайомили із найкращими пропозиціями сучасних житлових кварталів та соціальної інфраструктури зі сталі. Зокрема, із концепцією житлового кварталу на місті зруйнованого та знесеного російською армією кварталу у Лівобережному районі Маріуполя.

На тимчасово окупованих та деокупованих територіях, залишаються десятки міст і містечок, що зазнали значних руйнувань. Кожне з них має шанс на відродження, щоб десяткам тисяч українців, які змушені були покинути свої домівки, було куди повернутися. Питання відбудови українських міст, забезпечення умов для повернення людей і подальшого розвитку територій є актуальним та надважливим вже зараз. Від початку повномасштабного вторгнення протягом 86 діб щільного вогню тільки у Маріуполі було пошкоджено 90% будинків, 50% багатоповерхових і 40% приватних будинків знищено повністю. Це лише кілька цифр, що демонструють колосальний масштаб руйнувань міста і майбутньої роботи з його відбудови. 

Сталева мрія Львів

Саме тому фахівці Метінвест-СМЦ розробили проєкт «Сталева мрія». Це концепція відбудови країни, що містить набір готових рішень для будівництва житла та об’єктів соціальної інфраструктури, які можна адаптувати під потреби кожної громади. Компанія має проєкти 13 типів сталевих будівель. Кожен з них виконаний у кількох варіантах з урахуванням різних умов. Це житлова забудова, соціальна інфраструктура та інфраструктурні об’єкти. Загалом концепція передбачає понад 200 готових проєктів будівель на основі трьох – попередньо виготовлених сталевих елементів (prefab-рішень): каркасу, модуля та платформи.

Ми вирішили, що ми, як провідна металургійна компанія, маємо надати Україні пропозицію від металургів по універсальній концепції відбудови. Ще в квітні 2022 року ми розпочали роботу над цим проєктом, і влітку 2023 в нас було бачення по загальній концепції та почалась робота над цим кварталом. Ключова ідея – відійти від спальних кварталів, зробити місто 15-ти хвилин, в якому буде комфортно всім верствам населення – від молоді до людей похилого віку. Орієнтуватися на море, щоб максимальна кількість квартир була з видом на море. І щоб в наявності були школи, садочки та розважальні комплекси

керівник проєктного офісу компанії «Метінвест-СМЦ» Тетяна Скрипка

Сталева мрія Львів

На захід, що відбувся 23 лютого 2024 року на базі львівської платформи Маріуполь Реборн запросили маріупольців та представників інших громад, які прагнуть дізнатися більше про можливості майбутньої відбудови українських міст. Під час презентації «Сталевої мрії» всі бажаючі познайомились з варіантами нових житлових кварталів, які можна адаптувати під громаду. Кожен мав змогу поділитися своєю думкою.

Сталева мрія Львів

До початку повномасштабного вторгнення Маріуполь вже мав досвід сталевого будівництва. На жаль, війна завадила нам добудувати багатоповерховий будинок на 120 квартир, де в основі – сталевий каркас. Але вже в процесі зведення ми переконались у перевагах цієї унікальної технології. Сьогодні ми всі розуміємо, що питання відбудови житла після деокупації Маріуполя буде найгострішим. Тому планувати необхідно вже зараз. Житлові квартали «Сталева мрія» – це один з важливих проєктів-магнітів, що увійшов до плану відбудови міста Mariupol Reborn. І ми дуже вдячні партнерам за ініціативу і розробку проєктів сталевих будинків. Це комплекс рішень, які ми можемо тиражувати майже на все місто – школи, садочки, будинки тощо. І вже зараз ми заручились підтримкою і бажанням Метінвесту розробити проєктно-кошторисну документацію, щоб після повернення не марнувати час, а одразу починати будувати

заступник мера Маріуполя Сергій Захаров

Рішення, що напрацьовуються сьогодні для повоєнної України, мають забезпечити комфортні умови для проживання людей, якісної відбудови і розвитку міст після руйнівної війни.    

Сталева мрія Львів

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події