28 липня 2023

Найбільші польські міста допоможуть відродити Маріуполь

Найбільші польські міста допоможуть відродити Маріуполь

У Варшаві відбулася презентація чотирьох концепцій відбудови Маріуполя після деокупації. Команда «Mariupol Reborn» заручилася підтримкою польських міст у рамках дводенного воркшопу.

Така співпраця допоможе швидше запустити процес відновлення Маріуполя, одразу після його деокупації. Адже масштаби руйнувань, яких завдала місту росія, співставні, хіба що, із наслідками Другої світової війни.

Польські міста також пройшли шлях відродження із руїн, які зазнали внаслідок Другої Світової війни. Ми прагнемо максимально вивчити їх досвід та основні моменти, які допомогли швидко відновитися, піднятися та стати провідними містами Європи. Зокрема, такий досвід має Варшава. Залучення європейської експертизи такого рівня допоможе зробити шлях відбудови Маріуполя більш ефективним та швидким. Відродження Маріуполя – має стати загальним маніфестом розвитку. Там де росія принесла руйнування та біль, ми маємо побудувати нове місто, наповнене життям. Щиро вірю, що завдяки міжнародної підтримки ми відродимо Маріуполь

мер Маріуполя Вадим Бойченко

4 концепції просторового розвитку міста орієнтовані на побажання самих маріупольців. Вони, крім створення сучасного європейського міста біля моря, дають відповіді на питання: що робити з «Азовсталлю», як організовувати місця памяті та позбутися радянського минулого.

І в цьому процесі важливою є координація зусиль муніципалітетів, експертів, наукової спільноти і бізнесу. Однією з перших компаній, яка вже працює спільно з міським муніципалітетом у рамках «Mariupol Reborn» є Інвестиційна група SCM.

Ми, великий бізнес, мислимо відродження такого потужного міста виключно за принципом build back better. А це потребує залучення і досвіду, який мають європейські міста, що відновлювалися після Другої світової війни. І практики сучасних архітектурних і урбаністичних проектів. А ще потребує об’єднання і залучення. Міста, громади, бізнесу та інвесторів, а також наших західних партнерів. Вже цього року за нашої підтримки буде розпочато і частково закінчено 9 стратегічних ініціатив, від fast recovery plan до Академії Mariupol Reborn. І додатково вже цього року запрацюють центри експертизи в містах ЄС. Ми робимо ставку на те, що інтеграція зусиль принесе найкращий результат

директорка з комунікацій SCM, член наглядової ради “Маріуполь Реборн” Наталя Ємченко

 

директорка з комунікацій SCM, член наглядової ради “Маріуполь Реборн” Наталя Ємченко

Над проєктами працювали команди відомих архітекторів Віктора Зотова, Сергія Родіонова та урбаністичних бюро Big City Lab й РОЗKVIT. Фінальний варіант, після оцінки міжнародної експертної ради та обговорення, включатиме найкраще з кожної концепції.

Польські міста нададуть аналіз концепцій та підходів до відновлення. Ці наміри зафіксували у Меморандумі, який підписали мер Вадим Бойченко та керівництво Унії Метрополій Польських, які об’єднують 12 найбільших польських міст. Також Маріуполь уклав Декларацію Солідарності з містом-побратимом – Гданськом.

Гданськ та Маріуполь – міста-побратими. Нас пов’язує успішна історія взаємовідносин та взаємопідтримки. Наразі наша громада рада стати частиною міжнародної спільноти, яка допомагатиме Україні та Маріуполю відроджуватися після перемоги. Разом ми подолаємо цей шлях та повернемо ваше місто до єдиної європейської родини

віцепрезидент Гданська Пьотр Гжеляк

ДОВІДКА:

Mariupol Reborn – наймасштабніший в Європі проєкт відродження міста з часів Другої Світової війни. Проєкт виконує команда мера Маріуполя Вадима Бойченка за дорученням голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленко, а також за підтримки ЄБРР, Проєкту USAID «Економічна підтримка України» та інвестиційної компанії SCM. Вони об’єдналися заради відбудови Маріуполя із застосуванням сучасних практик, новітніх технологій та передового досвіду.

Разом з архітекторами, урбаністами та експертами світового рівня над чітким планом працюють вже зараз, щоб після деокупації швидко та якісно розпочати відбудову. Напрацьованою практикою, залученим досвідом та експертизою Маріуполь готовий ділитися з іншими  постраждалими громадами та з іншими містами України для відбудови сильної країни.

Новини і події