20 квітня 2024

НЕЗЛАМНИЙ МАРІУПОЛЬ: у Варшаві відкрили виставку, присвячену історії, трагічному сьогоденню та майбутньому відродженню міста-героя

19 квітня в Українському домі у Варшаві відкрили виставку «Лабіринти незламних міст», яка минулого року вперше була представлена на платформі Маріуполь Реборн у Львові.

«Лабіринти» – це простір-рефлексія для осмислення травматичного досвіду війни, її впливу на архітектоніку Маріуполя. На виставкових матеріалах представлені визначні будівлі українського міста у мирний час та в період руйнації. Окрема інтерактивна частина виставки присвячена візуалізації майбутнього Маріуполя від провідних урбаністів і архітекторів, які працюють над масштабним планом відродження міста після деокупації - Маріуполь Реборн. Ідею та формат виставки розроблено командою «Місто Марії».

Лабіринти незламних міст Варшава

Відкриваючи «Лабіринти» в Польщі, координатор Варшавської платформи Маріуполь Реборн Олександр Орловський підкреслив:

Наразі наші зусилля сконцентровані на підготовці стратегії відбудови Маріуполя та відповідного плану Маріуполь Реборн, ініційованого маріупольською міськрадою, за підтримки великого бізнесу та міжнародних партнерів. Варшавська платформа – це майданчик для обміну ідеями та досвідом щодо відбудови, який ми прагнемо перейняти у міст з найкращими урбаністичними рішеннями. Зокрема у Польщі ми активно співпрацюємо з Варшавою, Гданськом, Вроцлавом. Проєкт Маріуполь Реборн створюється з основним фокусом на безпеці, комфорті та перспективах людей, які повернуться до вільного Маріуполя.

Лабіринти незламних міст Варшава

Після урочистого відкриття виставкою провели кураторську екскурсію. Відвідувачі могли детальніше ознайомитися з ідеєю експозиції та залишити власну рефлексію щодо побаченого та відчутого, а також побажання для Маріуполя.

Лабіринти незламних міст Варшава

Виставка «Лабіринти незламних міст» триватиме в Українському домі до 15 травня.

Організатори наголошують: якомога більше людей мають бачити, як несправедлива війна руйнує сучасні квітучі українські міста, попри це нескорені – з надією на відродження під синьо-жовтим прапором.

Новини і події