05 грудня 2023

ПІСЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ НАМ ВАЖЛИВО ЯКОМОГА ШВИДШЕ ВІДБУДУВАТИ НАШІ ГРОМАДИ. У ЦЬОМУ МЕТА МАРІУПОЛЬ РЕБОРН

У Києві відбувся XVII Український муніципальний форум «Децентралізація, прозоре врядування та єдність – основа для відновлення України». Мер Маріуполя Вадим Бойченко став модератором панелі «Планування відновлення і розвитку деокупованих та тимчасово окупованих територій», на якому зокрема поділився досвідом команди Маріуполь Реборн.

Український муніципальний Форум проходить у Києві з 4 по 6 грудня 2023 року. На заході піднімають найактуальніші питання щодо впровадження Звіту ЄК «Україна 2023» у регіональній політиці, бюджетуванні та наданні державних послуг у містах. А також щодо планування відбудови територій, що постраждали внаслідок повномасштабного російського вторгнення. Спікери ділилися своїм баченням відродження країни після Перемоги, говорили про користь партнерства із європейськими громадами та про те, як вже зараз вдається повертати наших людей, насильно вивезених в рф.

Муніципальний форум

В діалозі і співпраці – сила українських громад. У свою чергу, Маріуполь вже рік залучає міжнародну експертизу в рамках проєкту Mariupol Reborn і готовий ділитися досвідом із іншими громадами, які постраждали від російської агресії. 

Після деокупації нам важливо якомога швидше відбудувати наші громади, відновити місцеве самоврядування в українських містах і селах, повернути людей додому і вирішити питання з відбудовою постраждалого житла. Саме тому наша команда разом з державою і партнерами займається розробкою Стратегії відновлення Маріуполя. Ми розуміємо, що ніхто в Україні досі не мав досвіду відродження своїх громад після настільки сильної руйнації внаслідок нападу ворога. З чого починати? Скільки потрібно спеціалістів і в якій галузі? Скільки необхідно залучити інвестицій і хто готовий вкладати у відбудову України? Вже зараз ми шукаємо і знаходимо відповіді на ці питання разом із вітчизняними та міжнародними партнерами

мер Маріуполя Вадим Бойченко

муніципальний форум Київ

Так, попередня оцінка вартості відновлення Маріуполя після звільнення від ворога $14,5 млрд. Для відбудови лише на першому етапі знадобиться 14 тисяч фахівців. Команда експертів Маріупольського муніципалітету продовжує працювати над розробкою наймасштабнішого з часів Другої Світової війни Плану відродження міста Mariupol Reborn. Він складається з різних етапів – від Плану швидких дій, які необхідно вжити для стабілізації ситуації одразу після звільнення міста від окупантів, до будівництва нового Маріуполя з сучасними економічними можливостями. Це довгострокові плани, реалізація яких розрахована на 10 років.

Довідка. Проєкт Mariupol Reborn реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.  

Новини і події