29 червня 2024

ПРЕЗЕНТАЦІЯ ОБ'ЄДНАНОЇ УРБАН-ВІЗІЇ МАРІУПОЛЯ НА LVIV URBAN FORUM

28 червня у Львові пройшов традиційний щорічний Urban Forum, участь в якому взяли представники українських громад, бізнесу та міжнародні партнери. Головною тематикою дискусій були принципи відновлення та сталий розвиток українських громад. Окремою частиною заходу став відкритий діалог на платформі Маріуполь Реборн.

Серед основних принципів, що обговорювалися, були людиноцентричність, адаптивність, проєктний інтегрований підхід, довгострокове бачення та чітка транспарентність або звітність.

Наразі єдиним в Україні планом, який відповідає зазначеним принципам, і повністю готовий до реалізації після деокупації, є Маріуполь Реборн. Об'єднана Урбан-візії проєкту, яка була презентована в рамках форуму, не лише відповідає на основні виклики, що постануть перед громадою, коли Маріуполь буде звільнено, а й дає чіткий алгоритм, за яким до відбудови може підготуватися кожне місто.

lviv urban forum

Рік тому, коли ми тільки починали міркувати над цими питаннями, ніхто не знав, як правильно це реалізувати. Сьогодні ми маємо універсальну концепцію, яка здатна забезпечити відновлення та сталий розвиток постраждалих територій. Відтепер візія відновлення Маріуполю не тільки про нас. Це комплексний підхід до відновлення громад, що найбільше постраждали від війни

зазначив мер Маріуполя Вадим Бойченко

Урбан-візія передбачає, передусім, "зростання всередину", тобто розбудова в рамках існуючих меж Маріуполя. Черех специфіку індустріального планування райони міста відірвані один від одного. Чим більше зростатиме кількість жителів, тим ближчими та компактнішими ставатимуть райони.

Передбачено покрокове відновлення та розбудова транспортної системи, соціальної інфраструктури за принципами мобільності та безбар'єрності - швидкий та рівний доступ для всіх мешканців у всі зони міста.

lviv urban forum

Чималу роль в урбан-візії відведено комеморації, тобто, збереженню пам'яті про трагічні події та наслідки повномасштабного вторгнення росії. Сюди, зоврема, входить встановлення меморіальних символів, переосмислення Драмтеатру та Азовсталі.

Архітектори, які працювали над Урбан-візією, також наголосили, що в процесі відбудови слід враховувати природний фактор, оскільки є загроза, що після завершення бойових дій південь та схід України можуть стати пустелевими зонами, через значну шкоду, завдану екосистемі. 

Урбан-візія Маріуполя стане одним із ключових елементів формування модулів для навчання інших громад у Школі відновлення міст, інвестиційним партнером якого виступила група компаній SCM Ріната Ахметова.

lviv urban forum

Головний принцип, від якого ми відштовхувалися, те що називається build back better. Але це доволі абстракне поняття. Що таке "краще"? Відбудувати краще, це як? І ми домовилися, що формуємо Урбан-візію саме для того, щоб відповісти, а що таке "краще". В Урбан-візії ми "штовхнули" процес, завдяки чому місто залучило гроші USAID для створення чотирьох окремих візій. SCM, як ключовий партнер Маріуполь Реборн, профінансував, щоб з чотирьох різних візій була створена одна, консенсусна. 4 команди працювали разом. Нам було важливо, щоб був описаний процес, як велася робота над об'єднаною Урбан-візією, щоб створити на базі цього процесу навчальний курс

пояснює Наталія Ємченко, членкиня наглядової ради ГО "Маріуполь.Реборн", директорка з комунікацій SCM

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події