16 листопада 2023

REBUILD UKRAINE У ПОЛЬЩІ: ПІДСУМКИ ПЕРЕГОВОРІВ ДЛЯ РОЗВИТКУ ПРОЄКТА ВІДБУДОВИ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН

Rebuild Ukraine Warsaw

Два дні, насичені зустрічами, виступами та новими знайомствами на міжнародній конференції ReBuild Ukraine powered by Energy у Варшаві. Усе це задля залучення нових партнерів для відбудови Маріуполя після деокупації в рамках проєкта Маріуполь Реборн.

Протягом 14-15 листопада понад 500 представників енергетичної та будівельної галузей, міжнародні інвестори та представники влади ділилися досвідом та обговорювали можливості відродження постраждалих від війни громад України. Офлайн платформа ReBuild Ukraine powered by Energy сколихнула міжнародну спільноту і привернула увагу до пошуку відповідей щодо відновлення України.

Шведська платформа Ребілд Юкрейн

Серед учасників – мер Маріуполя Вадим Бойченко представив широкій аудиторії унікальний проєкт Маріуполь Реборн. Це Стратегія відродження українського Маріуполя, яку вже зараз розробляє команда муніципалітету разом з партнерами, аби розпочати відбудову та повернення життя в місто одразу після деокупації. Аби це сталося, детально плануються етапи відродження Маріуполя. Вони складаються з розробки нової візії міста, плану швидкого відновлення критичної інфраструктури та вирішення гуманітарної кризи, оцінки збитків і пошкоджень за міжнародною методикою, розробки стратегії відродження міста з урахуванням економічної та фінансової моделей Маріуполя. Це готовий алгоритм дій для будь-якого постраждалого від війни міста.

Маріуполь Реборн – це не просто проєкт з планування поетапної відбудови нашого міста після деокупації. Це більше, ніж про відродження Маріуполя. Це майданчик обміну досвідом між українськими та європейськими громадами. Це алгоритм дій для всіх громад, що постраждали внаслідок повномасштабного вторгнення ворога на нашу землю. В проєктах Маріуполь Реборн ми шукаємо кращі рішення і залучаємо провідних експертів. Іншим громадам передається перевірена досвідом європейських міст експертиза у моделюванні міського середовища, урбаністиці, архітектурі, комунальному господарстві та економічному плануванні

розповідає мер Маріуполя Вадим Бойченко.

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовується разом з міжнародними партнерами та фінансовими інституціями, і передбачає реалізацію масштабного переродження міста протягом 10 років. Перша його частина - Fast Recovery Plan, яку презентували під час конференції у Варшаві.

Вишняков Ребілд Юкрейн  

"Маріуполь Реборн" базується на трьох ідеях: віра в звільнення міста, планування відновлення зараз, накопичення та поширення знань про відновлення з іншими містами України. На момент деокупації Маріуполя ми маємо бути максимально готові, щоб до міста було безпечно повертатися, щоб забезпечити людей першочерговими потребами - теплом, водою, світлом, медичними послугами, гуманітарною допомогою. Маріупольська міська рада напрацювала покрокову інструкцію на перші 18 місяців після деокупації. Розробка Fast Recovery Plan була пріоритетною для головного донора "Маріуполь Реборн" - команії SCM Ріната Ахметова. І ми продовжуємо систему роботу з акцентом на сталий ріст за філософією "build back better". Ми хочемо не тільки відновити, а й створити краще майбутнє для Маріуполя.

зазначив директор ГО "Маріуполь.Реборн", керівник напрямку розвитку громад "Метінвест Холдинг", Олександр Вишняков.

Після презентації Маріуполь Реборн до проєкту з’явився неабиякий інтерес широкої аудиторії. Адже стратегія відродження стратегічно важливого міста біля моря створена, аби розпочати відродження Маріуполя одразу після звільнення української території Збройними силами України. Також мер міста Вадим Бойченко зустрівся із представниками шведського бізнесу, адже залучення нових партнерів, які підтримують проєкти відбудови Маріуполя – наразі одна з головних задач.

Бойченко Маріуполь

Окрім цього, Маріупольська міська рада, серед інших, отримала спеціальну відзнаку за активну позицію у відбудові та залученні інвестицій у громаду заради національного розвитку України.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.  

Новини і події