06 березня 2024

«Це важливі прагнення, в яких ми будемо підтримувати Маріуполь», – Голова Офісу Ради Європи в Україні

У Києві відбулася зустріч мера Маріуполя Вадима Бойченко і Голови Офісу Ради Європи в Україні Мачея Янчака для обговорення подальшої співпраці. Окупація Маріуполя триває майже два роки, тому найгостріша тема, що турбує маріупольців – відсутність житла. Вона й стала головною під час цієї зустрічі.  

Із середини 2022 року команда маріупольського муніципалітету почала розробляти план відновлення міста - Маріуполь Реборн. Для того, щоб уникнути якомога більшої кількості помилок, досвід переймають у європейських міст, що відродилися після війни у швидкі терміни. Але поки Маріуполь не звільнений від ворога, необхідно створювати умови для проживання маріупольців в інших громадах. Серед інших великих проєктів – впроваджена нова прозора модель співпраці зі створення соціального житла для маріупольців. Це приклад ефективного партнерства між урядом України, муніципалітетом та міжнародними партнерами. Це можливості залучити додаткові інвестиції і закрити негайні потреби людей, які у буквальному сенсі втратили все.

Пілотний проєкт – гуртожиток у Дніпрі, який переоблаштовано під тимчасове житло, вже заселений. У 2023 року на урочистому відкритті ключі від житла отримали 35 маріупольських родин, а це 127 людей. На цьому шляху Маріупольську міську раду підтримали Уряд Франції та український бізнесмен Рінат Ахметов. Так, зокрема, Фонд Ахметова профінансував облаштування в гуртожитках зон спільного користування, електромережі допомагає відновити "ДТЕК", а "Укртелеком" забезпечує робочу високошвидкісного інтернету.

На сьогодні команда Маріупольської міської ради і Маріуполь Реборн вже мають домовленості з партнерами по ще кількох об’єктах. Триває ремонт двох гуртожитків у Дніпрі, де проживає одна з найбільших маріупольських громад. Локації у Кропивницькому та Запоріжжі – на стадії проєктування.

Сьогодні у Маріуполь Реборн чимало партнерів за різними напрямками. Але наразі ми маємо успішний кейс трансформації старих гуртожитків на нове сучасне тимчасове житло для маріупольців. Через повномасштабне вторгнення росії на українську землю, мешканці Маріуполя втратили все і лише в наших руках зараз допомогти людям. Саме тому кожне партнерство – це шанс зробити більш комфортним життя ще кількох десятків наших людей

мер Маріуполя Вадим Бойченко

Пошук партнерів для реконструкції тимчасового житла – найскладніший етап. Сьогодні існує потреба в партнерстві для кількох будівель у різних куточках України. Серед них два гуртожитки в Чернівецький області та один – в Івано-Франківську. Загалом в них можуть жити майже чотириста маріупольців, які були змушені покинути рідне місто через війну та окупацію ворогом.  

Розподіл житла відбувається за бальною системою. Першочергово місця для проживання отримають сім’ї військовослужбовців та військовополонених, звільнені з полону і їхні родини, сім’ї загиблих та померлих захисників та захисниць України, багатодітні та малозабезпечені родини.

Дякую за ту роботу, яку проводить команда Маріупольського муніципалітету. Просування законодавчих ініціатив та впровадження демократичних принципів роботи – це важливі прагнення, в яких ми будемо підтримувати Маріуполь

Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак

За результатами зустрічі Вадим Бойченко і Мачей Янчак домовились про створення робочих груп, які вже надалі працюватимуть над спільними проєктами.

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.  

Новини і події