13 березня 2024

У КИЄВІ ОБГОВОРИЛИ РОЗВИТОК ДЕОКУПОВАНИХ ТА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНИХ ГРОМАД

У Києві пройшло перше засідання секції з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад при Асоціації міст України. Мета – об’єднати зусилля міст, що постраждали внаслідок російської агресії, задля дієвого вирішення поточних проблем, координації допомоги внутрішньо переміщеним особам та напрацювання спільних проєктів. Серед учасників засідання представники уряду, народні депутати та понад 60 представників українських громад.

Повномасштабне вторгнення поставило перед громадами нові складні виклики. Багато міст досі окуповані, а мільйони людей стали тимчасовими переселенцями. Під час засідання обговорили проблеми мешканців деокупованих та тимчасово окупованих громад. Зокрема, підтримку внутрішньо переміщених осіб, яких наразі в Україні нараховується майже 5 мільйонів.

АМУ

На жаль, все ще залишаються на непідконтрольній Україні території 144 громади. Донецька, Луганська області значно окуповані. Частково захоплені російськими варварами Запорізька й Херсонська області. Під постійними обстрілами прикордонні Чернігівська, Сумська, Харківська області, які через це не мають можливості відбудовуватись і після деокупації. Складна ситуація з відбудовою в Київській та Миколаївській областях. І чимало людей змушені досі залишатись в інших областях, в чужих домівках. Ми зібрались, щоб разом знайти рішення тих проблем, які стоять перед громадами. І щоб поділитись досвідом відбудови, підготовки стратегій і проєктів, співпраці з іноземними партнерами, щоб бути готовими відновлювати села, селища й міста одразу після їх звільнення

зазначив мер Києва та голова Асоціації міст України Віталій Кличко

Є приклади підтримки переселенців на місцях – це мережа центрів  "ЯМаріуполь", за допомогою якої понад 60 тисяч маріупольців отримують комплексну підтримку. Є приклади підтримки людей муніципалітетами Бахмута, Мелітополя та Херсону.  

Окремий блок стосувався вирішення забезпечення переселенців тимчасовим житлом, компенсації оренди та вартості зруйнованого житла. На сьогодні від 2,5 до 4 млн українців втратили своє житло. Серед шляхів вирішення проблеми – компенсація вартості оренди житла, державна програма іпотечного кредитування єОселя. Також є досвід щодо створення соціального, тимчасового житла шляхом ремонту вже існуючих гуртожитків. Перший такий пілотний проєкт у Дніпрі реалізувала Маріупольська міська рада за підтримки Уряду та міжнародних партнерів.

Бойченко АМУ

Мер Маріуполя та голова секції тимчасово окупованих і деокупованих громад АМУ Вадим Бойченко розповів, що команда муніципалітету Маріуполя займається розробкою масштабного Плану відродження міста після його  деокупації. Це не просто план відбудови Маріуполя, а й зрозумілий покроковий алгоритм дій для всіх громад, що опинились в окупації ворогом або так чи інакше постраждали від повномасштабного нападу рф.  

Маріуполь Реборн – це план відновлення, над яким працюють архітектори, урбаністи, експерти з усього світу. Для нас важливо готуватися до відбудови заздалегідь і ми раді, що в цьому прагненні маємо партнерів і однодумців. Тих, хто також вже сьогодні планує, якими стануть деокуповані громади, як якісно організувати відбудову зруйнованих територій. Напрацьовані інструменти зможуть використовувати всі громади, які також мають подібні проблеми та виклики

мер Маріуполя Вадим Бойченко
Окремий блок був присвячений підтримці ветеранів. Директорка з комунікацій SCM та членкиня наглядової ради ГО "Маріуполь.Реборн" Наталія Ємченко розповіла про міжнародний досвід інтерграції колишніх військових у суспільство, тонкощі роботи з ними та важливість залучення громад до цього процесу. Соціально відповідальний бізнес вже впроваджує ініціативи на підтримку ветеранів, а також - активно залучається до розробки планів післявоєнної відбудови України.
 
Ємченко АМУ
 

Група компаній SCM є одним із найбільших роботодавців в Україні. І ми робимо багато операційних процесів: підтримка наших співробітників, коли вони у війську, підтримка їхніх сімей, робота з колективом, створення кейсів по реінтеграції та підготовці суспільства до повернення наших ветеранів. А питання ветеранів - це частина того, що ми називаємо відновленням і відбудовою країни. Є ініціатива Маріуполь Реборн. SCM є партнером проєкту вже півтора роки. Ми знаємо зі світового досвіду, що великі проєкти відновлення потребують багато підготовлених кадрів: гуманітарне розмінування, безпека, нова енергетика, новий транспорт, та ж робота з ветеранами - таких питань безліч. Ми заклали підвалини до дуже важливої дискусії, перш за все, з громадою, а також – з громадами інших деокупованих та тимчасово окупованих міст

Наталія Ємченко, директорка з комунікацій SCM, членкиня наглядової ради ГО «Маріуполь.Реборн»

 

ДОВІДКА. Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події