18 травня 2024

У Львові пройшла акція на підтримку полонених захисників Маріуполя та відкрилася виставка плакатів, присвячених героїчній обороні міста

У просторі Маріуполь Реборн відкрилася виставка плакатів, створених в рамках масштабного проєкту "М86. Літопис оборони Маріуполя" і натхненних битвою за місто. Відкриттю виставки передувала акція на підтримку військовополонених захисників Маріуполя, організована родинами оборонців, та хода від центру міста до платформи Маріуполь Реборн.

Оборона Маріуполя тривала 86 днів. Українські військові та правоохоронці билися в повному оточенні, поки не отримали наказ командування скласти зброю, щоб зберегти свої життя. Чимало з оборонців міста досі перебувають у полоні. Історії захисників міста Марії – це історії мужності, стійкості, жертовності та вірності своїй країні такої сили, яких світ не чув з часів Другої світової війни.

М86

Історії, які мають бути розказані. І сьогодні вони розказані мовою мистецтва. Понад 80 плакатистів з більше ніж 10 країн, більшість з яких відкрили для себе Маріуполь саме через його трагедію, змальовують людей і події, назавжди закарбовуючи їх в пам’яті. Сила образів, натхненна надлюдською мужністю, вражає. Так само, як і карта, яка демонструє поглинання міста ворогом і стійкість опору маріупольських захисників.

Роботи митців з України, США, Японії, Китаю, Ірану, Туреччини, Мексики, Болгарії, Польщі, Іспанії, Норвегії вже були представлені у Музеї історії Києва. Тепер команда «Місто Марії» презентує експозицію у Львові, на платформі Маріуполь Реборн. Плакати створювалися в рамках міжнародного конкурсу, отже, частина з них, відібрана журі, увійде до каталогу 12 Міжнародної Трієнале «4-й Блок» та до колекції Національного музею історії України. Також виставку планують представити в програмі Трієнале у Харкові, Граці, Нью-Йорку та Лос-Анджелесі.

М86

У рамках роботи виставки плануються кураторські екскурсії, де гості зможуть дізнатися більше про оборону Маріуполя, героїзм захисників міста та мистецькі роботи, присвячені цим подіям.  

Ознайомчі екскурсії виставкою плакатів:

19.05, 14:00-18:00

20.05, 10:00-18:00

Адреса: Львів, вул. Ференца Ліста, 6.

Додаткова інформація: 380982164761, Алевтина Швецова

Новини і події