26 вересня 2024

Українці повернуться додому за умови чіткого бачення майбутнього країни: у Вашингтоні презентували Школу відновлення громад

25 серпня у Вашингтоні відбулася конференція «Doing Business in Ukraine 2024 Conference: Building Ukraine’s Security through a Modernized Economy». У заході взяла участь делегація Асоціації міст України – засновника Школи відновлення громад. У рамках візиту до США обговорювали поглиблення співпраці між українськими та американськими громадами, а також презентували Школу як проєкт, що покликаний забезпечити одну з ключових умов повернення людей в Україну та її повноцінного відновлення – якісну підготовку фахівців для повоєнної відбудови і подальшого розвитку територій.

Голова Секції Асоціації міст України з розвитку деокупованих та тимчасово окупованих громад, маріупольський міський голова Вадим Бойченко підкреслив важливість формування стратегій відбудови і розвитку постраждалих територій та розповів про Школу відновлення громад, в основу якої покладено досвід та експертизу глобального проєкту з відновлення Маріуполя - Маріуполь Реборн. Свого часу до розробки цього проєкту було долучено чимало фахівців з різних країн, щоб сформувати відповіді на ключові питання: яким має бути повоєнний Маріуполь, за яких умов до нього повертатимуться люди, як місту відновити/компенсувати втрачений потенціал та наростити його в період сталого розвитку. Тепер ця експертиза стала частиною професійної програми навчання муніципальних команд з усієї України.

Бойченко Вашингтон

Також серед ключових умов повернення українців зазначили створення гідних умов життя, що передбачає відновлення житла та соціально-економічного потенціалу. Цю умову можливо виконати також через якісне планування процесів відбудови громад. Саме таке планування – якою буде Україна, якими будуть її найбільші міста на найменші населені пункти – є відповіддю на запити від людей, перш за все молоді, за яку нашій країні доведеться конкурувати, що прагнуть побачити своє майбутнє в Україні.

Йшлося і про прозорість фінансування процесів відновлення: країна наразі робить чимало для залучення фінансування, і світова спільнота відгукується на наші потреби попри всі намагання ворога спекулювати на цій темі. Але ми – і на рівні держави, і на рівні окремих громад – маємо робити ще більше, щоб використання ресурсів наших партнерів та інвесторів було максимально прозорим і українські громади могли і надалі залучати необхідні для відбудови кошти. Маріуполь має позитивний досвід такої роботи і до повномасштабного вторгнення росії, і вже в умовах великої війни, чим також готовий ділитися з іншими громадами.  

Вашингтон Школа відновлення громад

Повернення українців додому та запобігання подальшому відтоку людей з країни – надскладна задача. Але чим більше в Україні працюватиме таких проєктів як Школа відновлення громад, тим більше ґрунтовних відповідей на складні і часом незручні питання та дієвих рішень ми отримаємо як на місцевому, так і на державному рівнях.  

«Школа відновлення громад», заснована Асоціацією міст України та ГО «Маріуполь.Реборн», має на меті підготовку муніципальних менеджерів для періоду відновлення. Проєкт реалізується за підтримки Уряду Великої Британії в рамках програми UK International Development та Міжнародного республіканського інституту (IRI Ukraine) у партнерстві з Метінвест та SCM. Освітніми партнерами проєкту є Метінвест Політехніка та Національний університет «Києво-Могилянська Академія».

Новини і події