19 листопада 2023

УКРИТТЯ, БЕЗБАР'ЄРНІСТЬ, ЦЕНТР ГРОМАДИ. МАРІУПОЛЬ РЕБОРН ПРЕЗЕНТУВАВ ПРИНЦИПИ ДО ВІДБУДОВИ ШКІЛ

школи принципи транфсормація

12 принципів, за якими відбудують українські школи, презентував директор ГО "Маріуполь.Реборн" Олександр Вишняков під час міжнародної конференції ReBuild Ukraine у Варшаві. 

Зміни в освітніх просторах очолили і реалізують МОН, Мінцифри та українське урбан-бюро Big City Lab. До створення концепцій залучили європейських архітекторів Rebuild the Wonderful, що вже мають досвід роботи з радянським спадком, а партнером проєкту є Маріуполь Реборн.

Йдеться, зокрема, про безпеку, безбар'єрний доступ для всіх, багатофункціональні приміщення, зручна та різноманітна шкільна територія, простори для творчості і навчання, а також - відображення місцевої ідентичності. Вже наступної осені відкриються перші 5 пілотних шкіл, які відібрали до проєкту трансформації освітніх закладів, що пошкоджені війною. Це школи у Київській та Харківській областях, Кривому Розі та Запоріжжі.

Вишняков презентація шкіл

Наша задача - створення безпечного середовища для учнів та вчителів. Ми інтегруємо в шкільні простори сучасні рішення безпеки, включаючи укриття та системи спостереження. Ми системні. Тому ми прагнемо мислити глобально та вивчати досвід різних країн. І цей досвід вказує на те, що коли в місті закриваються школи - місто вмирає. Тому ми  прагнемо перетворити школи на центри громадського життя, де двері завжди відчинені для громадських заходів, культурних зустрічей та навчальних ініціатив. Кожна школа має відображати культуру та історію своєї громади, що допомагає учням краще зрозуміти та цінувати своє коріння та спадщину. Наш проєкт - це не просто реконструкція шкіл. Це переосмислення освіти, створення простору та умов, де кожна дитина має можливість розвиватися, вчитися та творити. А ми робимо це для кращого майбутнього наших дітей

розповів директор ГО "Маріуполь.Реборн", керівник напрямку розвитку громад "Метінвест Холдинг" Олександр Вишняков

 

Розробка концепцій архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки у співпраці з Маріуполь Реборн та Big City Lab, у партнерстві з Rebuild the Wonderful за ініціатитви Віцепрем'єр-міністра з інновацій, розвитку освіти та технологій - Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, відповідно до підписаного меморандуму про взаємодію. 

Новини і події