01 вересня 2023

Відбудова освітніх закладів в Україні: стартувала розробка концепцій, через рік відкриють перші школи

трансформація шкіл

У Києві відбувся міжнародний воркшоп із відбудови шкіл за участі українських та європейських архітекторів, освітян, міністрів та донорів проєкту, що стане початком відбудови закладів освіти.

Триденний воркшоп у Києві, організований українським урбан-бюро Big City Lab, є першим етапом реалізації проєкту з відбудови типових та зруйнованих війною шкіл, перші відкриття можна буде побачити вже за рік, у вересні 2024 року. За підсумками проведених зустрічей експерти сформують концепції, які будуть передані МОН для подальшого опрацювання, а згодом поширення на сотні шкіл по всій країні.

Розробка проєктів архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерством освіти і науки на базі концепцій розроблених Маріуполь Реборн у співпраці з виконавчим партнером Big City Lab та міжнародною архітектурною асоціацією Rebuild the Wonderful, за ініціативи Віцепрем’єра-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Михайло Федоров
Фото: Даніяр Сарсенов

Спільно з МОН ми розробили стратегію трансформації системи освіти. Вона передбачає зміни від підходу до навчання та переосмислення професії вчителя до реконструкції закладів освіти. Ми прагнемо трансформувати систему так, щоб діти хотіли ходити до школи. Школи мають позбутися радянського минулого, нефункціональних приміщень та нераціонального використання простору. Саме тому трансформація освітніх закладів – ще один крок до розбудови нової системи освіти в Україні

Віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Для розуміння, яких приміщень потребують освітяни для комфортного та продуктивного навчання, українські урбаністи провели ряд досліджень, в межах яких поспілкувались з фокус-групами школярів, провели партисипації з директорами та глибинні інтерв’ю з експертами з освітньої сфери. За результатами цих досліджень архітектори будуть створювати концепції пілотів закладів освіти нового типу.

Трансформація шкіл
Фото: Даніяр Сарсенов

Як обратимуть пілоти, пояснює Вікторія Тітова, СЕО Big City Lab:

‎Ми проаналізували школи в усіх деокупованих областях та відберемо ті, які були пошкоджені, але при цьому їх можна відновити. Проаналізували освітню мережу та проконсультувалися з місцевою владою з приводу того, які школи для них є пріоритетними для відновлення. А також визначили, які з цих шкіл є типовими, та які п’ять типів зустрічаються найчастіше

Розробка концепцій нових українських шкіл відбуватиметься в колаборації з українськими та європейськими архітекторами: європейські бюро, які вже мають досвід трансформації старих радянських шкіл у своїх країнах, об’єдналися в ініціативу Rebuild the Wonderful та координуються українським урбан-бюро Big City Lab. До команди увійшли архітектурні бюро DO ARCHITECTS (Литва), KAVAKAVA (Естонія)  та ARCHICON (Угорщина).

Архітектурна трансформація освітніх закладів відображатиме цінності Нової української школи та включатиме сучасний дизайн, наявність укриттів, створення безпечних функціональних просторів для навчання та комунікації дітей.

Наша країна зараз виборює себе та своє майбутнє. Майбутнє наших дітей. Відбудова та відродження міст, інфраструктури, житла і, особливо, шкіл має відбуватися за принципом buildbackbetter - тобто, відбудуємо краще, ніж було. Наші діти, наступні покоління, заслуговують на кращий світ, кращу освіту та комфортне сприятливе середовище для навчання. Жодного сліду радянського минулого в Україні не має бути

член наглядової ради ГО "Маріуполь Реборн", директорка з комунікацій SCM Наталя Ємченко
Наталя Ємченко
Фото: Артем Галкін

Пілот проєкту передбачає розробку концепцій для 5 типових радянських шкіл. Готові концепції передадуться МОН для подальшого поширення серед усіх зацікавлених сторін та масштабування на шкільні заклади з таким же плануванням по усій території України. 

Через трансформацію освітніх просторів ми боремось за головне – дітей. Відходимо від застарілих принципів у проектуванні навчального простору. Школа – це більше ніж про освіту. Це – про місце сили дитини. Так ми робили останні роки у Маріуполі до повномасштабної війни. Так будемо робити після нашої перемоги. Дякую Уряду за якісну трансформацію освіти. Разом ми створюємо нові можливості для дітей

мер Маріуполя Вадим Бойченко
Фото: Даніяр Сарсенов
Фото: Артем Галкін

Довідка:

«Маріуполь Реборн» – наймасштабніший в Європі проєкт відродження міста з часів Другої Світової війни. Проєкт виконує команда мера Маріуполя Вадима Бойченка за дорученням голови Донецької обласної військової адміністрації Павла Кириленка, за підтримки ЄБРР, Проєкту USAID «Економічна підтримка України», головним інвестиційним партнером є група компаній SCM Ріната Ахметова.

Новини і події