03 листопада 2023

ЯК ПАМ’ЯТАТИ: Маріуполь Реборн підіймає питання меморіалізації подій та героїв

Маріуполь Реборн Львів

Як фіксувати у міському просторі пам’ять про події та особистості як далекого минулого, так і сьогоднішньої війни, як поєднують меморіалізацію подвигу оборонців України з різних міст. Ці та інші питання обговорювали  під час муніципального лекторію, який проходив у Львові на платформі Маріуполь Реборн. До нього долучилися представники Маріуполя, Львова, Мелітополя, Києва, Харкова та Ізюма. 

Історик-краєзнавець з Маріуполя Ісидор Бадасен розповів про наявний досвід Маріуполя. До повномасштабного вторгнення у місті змінювалися підходи до меморіалізації. Місця пам’яті перестали розглядатися формально, куди раз на рік треба принести квіти. Нові меморіальні об’єкти і простори, присвячені минулому та російсько-українській війні, ставали справжніми символами, куди постійно приходили люди, щоб вшанувати жертв і героїв, відрефлексувати події. Важливим напрямом була робота з пошкодженими як до, так і під час війни історичними об’єктами: дискутували щодо повного відновлення чи інтеграції слідів руйнувань у сучасні просторові рішення. Прикладом креативного підходу стало використання стіни старої синагоги для проведення заходів з вшанування пам’яті жертв Голокосту. 

Львів платформа

Один з модераторів Муніципального лекторію Альбертас Тамашаускас нагадав про соціально-культурні проєкти, пов'язані з трагедією Маріуполя, які були реалізовані в Україні після початку повномасштабного вторгнення рф. Їхньою задачею є збереження тієї нової ідентичності, яка формувалася в українському Маріуполі на тлі війни на сході країни і до якої були дотичні зокрема і «нові маріупольці» - тут не вживали слово «переселенці». З окупацією міста усі меморіальні об’єкти були знищені росіянами, а у Львові з’явився 30-метровий стінопис маріупольського художника Дмитра Вовка «Дорога додому». Це стало прикладом збереження пам’яті про жахи путі з розореного та знищеного ворогом дому та, одночасно, відображенням надії на майбутнє повернення до вільного Маріуполя.

Наразі Маріуполь вивчає досвід інших міст та країн для того, щоб ще до деокупації розробити проєкти з мемореалізації  пам’яті жителів, захисників України та їхнього подвигу. Наразі місто працює над Планом відродження - Маріуполь Реборн. Проєкт втілює Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події