10 травня 2024

"ЗАРАДИ ЖИТТЯ"! МИСТЕЦЬКА БЛАГОДІЙНА ВИСТАВКА ВІДКРИЛАСЯ У ЛЬВОВІ

10 травня на платформі Маріуполь Реборн у Львові відбулося урочисте відкриття виставкового проєкту «Заради життя». На урочистому відкритті зібралися представники Маріупольської та Львівської міської ради, мистецького коледжу ім. Труша, художньої школи «Гнатів Студіо», маріупольці, львів'яни та гості міста. 

Виставка «Заради життя» є унікальним мистецьким проєктом, спрямованим на осмислення «покликання» зброї та збір коштів для підтримки Збройних сил України. Експозиція складається з воєнних атрибутів – тубусів і гільз, талановито перетворених на предмети мистецтва.

Заради життя

Після вітальних промов ідейник експозиції Святослав Петровський та координаторка Алевтина Швецова провели кураторську екскурсію виставкою, розповівши про історію створення кожного експонату.

До створення виставкових матеріалів долучилися митці та мисткині з Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша та професійної художньої школи «Gnativ Art Studio Lviv». Загалом експозиція складається з понад 40 робіт, над якими працювали 36 майстрів і майстринь.

заради життя

Ми часто бачимо волонтерів, які за допомогою елементів озброєння збирають кошти на допомогу військовим. Митці у своїй творчості заново переосмислюють те, що колись було зброєю та вбивало або захищало людей. Зараз все це інструмент для привернення уваги до війни, війни, яка стала частиною нашої буденності. Радий, що Маріуполь Реборн об’єднує навколо все більше людей та допомагає втілювати проєкти напряму не повʼязані з Маріуполем, але які є невідʼємною складовою нашого спротиву російській агресії.

мер Маріуполя Вадим Бойченко

Концепція виставки відображає переконання, що зброя є інструментом як знищення, так і захисту. Українські воїни використовують її для збереження життя – захисту нашої країни та народу. Квіти, рослини та інший традиційний орнамент на тубусах і гільзах ще раз нагадує про непереборність життя та надію на відродження.

Заради життя

Головна мета виставки «Заради життя» – зібрати кошти для 25 батальйону 47 бригади, яка протистоїть ворогу на Авдіївському напрямку. Експозиція спонукає людей шукати промінь світла серед темряви, зокрема і через мистецтво, що допомагає зводити мости між сьогоденням і майбутнім над проваллям війни.

Посилання на монобанку для донатів. Серед тих, хто зробить донат від 300 грн, у фінальний день виставки розігруватиметься одна з мистецьких робіт.

Заради життя

Виставка працює до 20 травня 2024 року. 

Платформа Маріуполь Реборн (Львів, вул. Ференца Ліста, 6)

Новини і події