03 листопада 2023

КОМАНДА МАРІУПОЛЬ РЕБОРН ПРЕЗЕНТУВАЛА ПРОГРАМУ ШВИДКОГО ВІДНОВЛЕННЯ МІСТ ДЛЯ УКРАЇНСЬКИХ ГРОМАД

2 листопада команда маріупольського муніципалітету презентувала програму Fast Recovery Plan у Дніпрі на Платформі Маріуполь Реборн для громад, які постраждали від повномасштабного російського вторгнення.

Перший заступник мера Маріуполя Михайло Когут обговорив з представниками громад напрацювання команди експертів Маріупольської міської ради. Адже Fast Recovery Plan – це частина великого Плану відродження міста Маріуполь Реборн. Його алгоритм дій та напрацювання допоможуть іншим громадам завчасно готуватися до деокупації.

Михайло Когут

Коли наші міста звільнять від російського загарбника, в нас не буде часу на опрацювання всіх цих питань. Тому ми готуємось зараз. Як ефективно співпрацювати з ДСНС для розмінування територій і уникнення нових трагедій при поверненні людей, скільки ресурсу нам потрібно, аби повернути комунальні послуги і забезпечити населення теплом, холодною і гарячою водою, електроенергією? Скільки спеціалістів нам для цього потрібно? Питань багато, але на більшість – ми вже маємо відповіді, адже переймаємо досвід відбудови європейських міст після Другої світової війни. Дуже корисними стали кейси польського Гданська та німецького Кельна. І ми усвідомлюємо, що після деокупації люди будуть чекати на швидкі дії муніципалітетів, адже дуже хочуть додому!

поділився перший заступник мера Маріуполя Михайло Когут.

Fast Recovery Plan – це покроковий план дій вирішення основних проблем громади для стабілізації ситуації та підготовки фундаменту для відбудови. Програма, яку зможе успішно втілювати кожна деокупована українська громада. Адже це одні й ті самі питання й виклики – недопущення гуманітарної кризи, відновлення критичної інфраструктури та базових комунальних послуг, встановлення вуличного освітлення та запуск громадського транспорту.

Експерти команди Вадима Бойченка зазначили, що на втілення швидких дії Fast Recovery Plan потрібно два роки, і лише після цього можна переходити до наступного етапу – економічного відродження міста. А це включає в себе:

- відбудову житла, шкіл, садочків та лікарень,

- створення нових робочих місць та повернення бізнесу,

- відбудову доріг і транспортних сполучень,

- роботу з запуску таких сфер, як культура, спорт, торгівля, промисловість тощо.

громади Дніпро

Зустріч відбулася в рамках підписаної Декларації Солідарності про співпрацю. До неї долучилися представники громад Маріупольського району, Енергодару, Сєвєродонецьку, Бахмуту, Бердянську, Херсону, Бучі та Луганської області. Всі вони готові співпрацювати, ділитися досвідом та експертизою на шляху якісної відбудови України та подолання наслідків окупації

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події