15 червня 2024

КУЛЬТУРА ПАМ'ЯТІ: ЯК ВИРАЖАТИ ВТРАТУ

13 червня на платформі Маріуполь Реборн у Львові в рамках плакатної виставки «Маріуполь: 86 днів сили» відбулася фокус-розмова на тему «Культура пам'яті: як виражати втрату».

Це була не просто чергова дискусія. Це була необхідна зустріч, щоб спільно осмислити досвід війни, втрат та спадщини Маріуполя.

Захід був про пам'ять, про героїзм наших захисників, мешканців Маріуполя. Про силу, і про віру в те, що Маріуполь - завжди Україна. Маріуполь буде Україна

Ірина Новосядло, організаторка акцій "Free Mariupol Defenders", координаторка спільноти родин військовополонених Маріупольського гарнізону

культура пам'яті

Дата проведення події була обрана символічно: 13 червня 2014 року, 10 років тому, полк «Азов» звільнив Маріуполь від російської окупації. Цей день був знаковим для міста та його мешканців, які щорічно відзначали його урочистостями, концертами та спортивними змаганнями.

«Пам'ять» сьогодні - це «нерв часу». І було непросто вести розмову на цю складну тему. Проте учасникам вдалося провести щиру розмову, де кожен - митці, активісти, маріупольці, родини оборонців міста - поділився своїми внутрішніми цінностями та переживаннями.

Пам'ять про Маріуполь - це наша відповідальність, відповідальність нашої ідентичності. І зокрема, це суб'єктивна пам'ять живої історії, живих свідків того, що формує концепт майбутнього України

Ярослава Яковлєва, культурогиня, дослідниця культурної спадщини, представниця асоціації дизайнерів "4й Блок"
Нагадаємо, на платформі Маріуполь Реборн триває виставка плакатів, створених в рамках масштабного проєкту "М86. Літопис оборони Маріуполя" і натхненних битвою за місто. Роботи митців з України, США, Японії, Китаю, Ірану, Туреччини, Мексики, Болгарії, Польщі, Іспанії, Норвегії вже були представлені у Музеї історії Києва. Плакати створювалися в рамках міжнародного конкурсу, отже, частина з них, відібрана журі, увійде до каталогу 12 Міжнародної Трієнале «4-й Блок» та до колекції Національного музею історії України. Також виставку планують представити в програмі Трієнале у Харкові, Граці, Нью-Йорку та Лос-Анджелесі.

культура пам'яті

 

Новини і події