29 вересня 2023

МАРІУПОЛЬ ПОДІЛИВСЯ ДОСВІДОМ СТВОРЕННЯ СТРАТЕГІЇ ВІДНОВЛЕННЯ МІСТА

платформа Маріуполь Реборн Львів

28 вересня у Львові на базі Платформи стратегічного та архітектурного моделювання Маріуполь Реборн представники 16 громад України обговорили питання просторового розвитку міст від стратегічного рівня до планування конкретних об’єктів і вулиць. Мер Маріуполя Вадим Бойченко представив кейс розробки плану повоєнної відбудови міста – Маріуполь Реборн.

Сьогодні ми збираємо міжнародну експертизу того, як різні європейські міста відновлювались після Другої світової війни. Ми вивчаємо їх досвід, щоб при формуванні власного плану уникнути великих помилок. До нас вже доєднались великі міста Польщі, серед наших друзів також Вільнюс, Брюссель та міста Великої Британії. Головне, що досвід, який ми вже напрацювали в межах проєкту Mariupol Reborn може і має бути використаний для інших громад України, які також зазнали страшних руйнувань під час цієї війни. Алгоритми нашого проєкту відродження Маріуполя універсальні та можуть бути використані іншими містами. Зі свого боку ми відкрити для діалогу та готові об’єднувати зусилля навколо розвитку

мер Маріуполя Вадим Бойченко
Вадим Бойченко
На заході зокрема були присутні представники окупованих ворогом, постраждалих під час війни та прифронтових міст України. Сам проєкт створений задля того, щоб гуртувати громади, яким доведеться наново будувати свої міста після перемоги України у війні.
 
Захід відбувся в рамках першої урбан резиденції для мерів і голів громад, головних архітекторів, керівників департаментів відповідальних за архітектуру, містобудування і ЖКГ. Організатором виступає Шведська асоціація місцевих влад та регіонів (SALAR) та Інститут міста Львова. Цикл резиденції ідей у Львові організовує ініціатива Cities4Cities United4Ukraine за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).
 

МАЙБУТНІ ПОДІЇ ПЛАТФОРМИ СТРАТЕГІЧНОГО ТА АРХІТЕКТУРНОГО БУДУВАННЯ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН У ЖОВТНІ-ГРУДНІ 2023 РОКУ:

- Робота лекторію Харківської школи архітектури

- Підписання Меморандуму щодо розробки стратегії культурної деокупації

- Муніципальний лекторій: планування для сталого розвитку, збреження зелених зон та природних ресурсів, меморіалізація та створення музеїв міста.

- Воркшоп «Переосмислення міст»

- Освітня резиденція ідей

- Міжнародний симпозіум

- Архітектурні воркшопи

- Арт-проєкт про втрачені та зруйновані витвори монументального мистецтва

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

 

Новини і події