07 вересня 2023

"Маріуполь Реборн" має стати символом відродження України та єдності Європи

Карпач форум

Міський голова Маріуполя Вадим Бойченко взяв участь у XXXII Економічному форумі «Нові цінності Старого Континенту – Європа на порозі змін», який проходить у польському місті Карпачі. Це одна з найбільших політичних та економічний конференцій в Центральній та Східній Європі. Вона збирає лідерів політики, економіки, місцевого самоврядування, культури та науки. На ній очільник Маріуполя розповів про План відродження міста після деокупації «Маріуполь Реборн», який після відновлення має стати символом відбудови України та єдності Європи.

Про це Вадим Бойченко зазначив, виступаючи під час панельної дискусії «Після деокупації: економічні та соціальні виклики українських міст в контексті демографії». За його словами, Маріуполь став трагічним символом війни. За 86 діб блокади та тотальних обстрілів місто перетворилося на руїни з величезними людськими втратами. Майже 350 тисяч жителів виїхали з окупації, перебуваючи на території України та закордоном. У 52 тисяч маріупольських родин знищено житло. Але незважаючи на це, більша частина маріупольців об’єднанні у бажані повернутися в рідне місто після деокупації.

Зараз працюємо над баченням Маріуполя після деокупації. Розробляємо масштабний план відродження – «Маріуполь Реборн». Але в фокусі уваги нашого плану – не кількість будинків, не кілометри доріг, не кількість підприємств. У фокусі нашої уваги люди, маріупольці. І головна мета – повернути людей в Маріуполь після деокупації. І вже під це ми формуємо економічну модель, візію просторового розвитку та інші компоненти відродження. Для нас відродження – це повернення людей. Все інше – це лише інструменти як досягти головної мети

мер Маріуполя Вадим Бойченко
Вадим Бойченко

План відродження міста «Маріуполь Реборн» складається з низки етапів. До нього входить, як План швидких дій, які потрібно зробити одразу після деокупації, аби вирішити питання гуманітарної кризи, стабілізації ситуації, відновлення критичної інфраструктури, так й будівництво міста за новим мастер-планом за новим баченням просторового та економічного розвитку.

За словами мера Маріуполя, це можливо зробити, об’єднавши зусилля держави, міжнародних партнерів та бізнесу, які зможуть створити необхідні стимули для повернення людей на деокуповані території та зменшення впливу російської пропаганди на світовій арені.

4 липня 2022 року в Лугано Голова Європейської Комісії Урсула фон дер Ляєн у своїй промові сказала вкрай важливу річь: відновити Україну – це моральний обов’язок цивілізованого світу. Ця заява стала символом того, що Україна на цьому шляху має надійних партнерів. Символом, що після перемоги ми спільними зусиллями зможемо відродити наш дім і наш український Маріуполь

мер Маріуполя Вадим Бойченко

«Маріуполь Реборн» реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події