08 вересня 2023

Маріуполь Реборн: польське місто Вроцлав допоможе у відбудові Маріуполя після його деокупації

Бойченко Вроцлав

Коло міжнародних партнерів проєкту Маріуполь Реборн збільшилось – до плану відродження Маріуполя доєдналось місто Вроцлав. Намір про укладання Декларації солідарності підписали мери Вадим Бойченко та Яцек Сутрик. Згідно документу польське місто наддасть експерту підтримку на шляху відбудови Маріуполя.

Меморандум Вроцлав

Вроцлав – одне з найбільших польських міст, яке має розвинену інфраструктуру та потужну промисловість, особливо у сфері машинобудування. Для Маріуполя досвід польського міста може допомогти побудувати сучасну та ефективну модель управління дорожньою інфраструктурою. Також Вроцлав має експертизу щодо залучення приватних інвестицій, наразі у місті працюють підприємства всесвітньо відомих компаній. Крім того, польське місто відомо своїми вищими навчальними закладами. Всього у Вроцлаві представлено 30 університетів як державних, так і приватних, в яких навчається більше 160 тисяч студентів.

Польща та її міста підтримують Україну у боротьбі за незалежність, допомагають біженцям та готові підтримувати нас у відбудові. Досвід, експертиза та найкращі практики польських міст, які проходили шлях відродження після Другої Світової війни – допоможуть нам швидко та якісно відродити Маріуполь після його деокупації. Вроцлав допоможе у створенні транспортної інфраструктури європейського рівня, а також надасть підтримку у побудові нової економічної моделі міста та розвитку освітнього кластеру. Впевнений, партнерство з європейськими містами допоможе нам відбудувати Маріуполь

мер Маріуполя Вадим Бойченко

Вроцлав підписання

Раніше до проєкту «Mariupol Reborn» вже доєдналась Унія Метрополій Польських, яка об’єднує 12 найбільших польських міст, серед яких Варшава, Гданськ, Люблін та інші.

Сам план відродження міста «Маріуполь Реборн» складається з декількох етапів. До нього входить, як План швидких дій, які потрібно зробити одразу після деокупації, аби вирішити питання гуманітарної кризи, стабілізації ситуації та відновлення критичної інфраструктури, так й будівництво міста за новим майстер-планом за новим баченням просторового та економічного розвитку.

«Mariupol Reborn» реалізовує Маріупольської міською радою за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів. Наразі Декларації Солідарності з Маріуполем уклали – Гданськ, Утрехт, Вільнюс, Вроцлав, Львів, Асоціація Польських Міст. Крім цього, вивчається досвід Великої Британії, Ірландії, Бельгії, Нідерландів. Відкриті до співпраці Франція, США, Японія. Готові допомогти у будівництві - компанії Південної Кореї.

Новини і події