04 грудня 2023

МАРІУПОЛЬ РЕБОРН: ВІДНОВЛЕННЯ РОБОТИ ОСББ ПІСЛЯ ДЕОКУПАЦІЇ

Питанню відновлення житлового фонду та ОСББ – приділяється окрема увага в розробці Плану відродження міста після деокупації Маріуполь Реборн. Про це йшлося на XIV Всеукраїнському форумі ОСББ у Львові.

У форумі взяли участь представники ОСББ зі всіх регіонів України, центральної влади, громадських організацій, банківських установ та іноземні експерти. 

Працюючи над розробкою Плану відродження міста Маріуполь Реборн, команда муніципалітету провела діалогові зустрічі з маріупольською громадою у 16 містах України. Люди говорили, що хотіли би повернути у місто – серед них ОСББ. Однак разом з цим постає низка інших питань від маріупольців, як саме це зробити на практиці для деокупованої громади. Наприклад, якщо будинки знесені, відсутні співвласники чи голови ОСББ, втрачені первинні документи та тощо. Наразі ми шукаємо відповіді разом з експертами. Спільно хочемо розробити дієві механізми, які допоможуть з відбудовою житлового фонду України на деокупованих територіях

зазначив депутат Маріупольської міської ради Олександр Халявінський

Халявінський

До повномасштабного вторгнення Маріуполь був серед лідерів переходу до ОСББ. Якщо у 2014 році було лише 5% ОСББ від загальної кількості багатоквартирних будинків, то у 2022 році їх кількість зросла до 65% - це 1 135 будинків. Швидкому переходу посприяла безпрецедентна Програма підтримки ОСББ від мера Маріуполя Вадима Бойченка. Завдяки ній місто допомагало вирішити проблеми ЖКГ капітальними ремонтами, міні-проєктами та "Затишними дворами". Наразі все це  зруйновано окупантами.

Саме механізми відновлення стали головною темою окремого муніципального лекторію, що пройшов на базі львіської платформи стратегічного та арзітектурного моделіювання Маріуполь Реборн. 

Головні питання:

  • Що робити коли зруйнований будинок;
  • Як приймати рішення в ОСББ при малій кількості співвласників;
  • Що робити з кредитами та коштами на рахунках ОСББ;
  • Як розшукати голів правління ОСББ та співвласників будинків.
  • Та багато іншого для швидкої відбудови Маріуполя та створення сприятливих умов для мешканців.

Проєкт Маріуполь Реборн реалізує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події