15 квітня 2024

MariupolReborn.Львів: найважливіше про Маріуполь та Україну

Маріуполь має перетворитися із символу руйнівної війни на надихаючий символ відродження України – так стисло можна виразити нашу мету і наші прагнення. Для цього ми створюємо проєкти і події, для цього розвиваємо простори Маріуполь Реборн, зокрема у Львові.

Платформу у місті Лева було відкрито у липні 2023 року, і менше ніж за рік вона стала своєрідним хабом ідей, дискусій та культурним осередком тимчасово окупованого Маріуполя.

Основний напрям діяльності платформи – урбаністичний. Вона є майданчиком для презентації усіх значимих для відбудови Маріуполя (а за його прикладом й інших територій України) після деокупації планів. Саме тут стартують найважливіші обговорення, презентуються візії та укладаються міжнародні партнерства щодо майбутньої роботи.

Львівська платформа розвиває і партнерські проєкти, що відповідають нашим цінностям та цілям. Зокрема, ми підтримуємо Харківську архітектурну школу, яка наразі працює у Львові, надаючи простір для навчання майбутніх архітекторів та урбаністів.

Львів Маріуполь Реборн

Ми співпрацюємо з платформою Mariupol Reborn з минулого року – проводимо тут заняття для наших студентів. За цей період ми встигли не лише запартнеритися, але і по-справжньому подружитися. Команда платформи професійна і гостинна. У нас одна спільна біда – війна, що зруйнувала Маріуполь і щодня руйнує Харків. Але ще більше нас об’єднують спільні цілі і інтереси – відродження та розвиток українських міст. Ми готуємо спеціалістів – архітекторів та урбаністів, і нам дуже цікаві заходи, присвячені питанням відбудови Маріуполя, що розробляються в рамках масштабного проєкту Mariupol Reborn. Я щиро сподіваюся, що наші випускники вже у недалекому майбутньому зможуть долучитися до відродження цього героїчного міста і відбудови рідного Харкова

Ірина Мацевко, проректорка з науково-освітньої роботи Харківської школи архітектури

Недивно, що Львівська платформа стала магнітом для багатьох ідейників з різних сфер, які звертаються до нас, щоб провести власні івенти або спільні заходи. У нас завжди активно: дискусії та обговорення змінюються гучним емоційним мовчанням, масштабні презентації – камерними подіями.

Львів Маріуполь Реборн

Наша команда тісно співпрацює з Львівською платформою Mariupol Reborn, і я знаю, що колеги задоволені. Особисто я брала участь у воркшопі з арт-терапії, який ми проводили саме тут, у Львові. Все було прекрасно, нам дуже сподобалось. Дуже зручний простір, нам допомогли оперативно все організувати, порадили, де знайти потрібні матеріали і кейтеринг. Отже, ми не витрачали час на організаційні питання, а змогли приділити більше уваги важливим деталям власне воркшопу. Така допомога є дуже цінною

Аліса Александрова, архітекторка, урбаністка в ГО «Розквіт»

За менше ніж рік на платформі відбулося понад 30 подій різного характеру: презентації, лекції, дискусії, виставки та конкурси. Спектр тем – від сучасних урбаністичних практик до рефлексії щодо війни та травматичного досвіду українців. За цей час гостями заходів стали більше 1500 людей. Це не тільки маріупольці, які наразі проживають у Львові, та львів’яни, але й іноземці, які відвідують або працюють в Україні, партнери та просто добрі друзі маріупольської громади. Люди активно долучаються і до онлайн-подій. 

Сьогодні простір розвивається і як значимий культурний осередок. Тут постійно проходять виставки та інші мистецькі події, організацією яких займається команда «Місто Марії», зокрема і в партнерстві з іноземними дієвцями. Визначні виставки, які вперше було проведено саме на платформі, тепер подорожують європейськими містами, виконуючи важливу місію – нагадувати про трагедію Маріуполя і України, консолідуючи навколо нас громадську думку та практичну допомогу. Серед них – «Лабіринти незламних міст», «Обережно Крихке!», «Маріуполь-Гданськ…», «М86» тощо. Простір першим в Україні приймає і презентовані за кордоном культурні ініціативи про Маріуполь.

Львів Маріуполь Реборн

В умовах окупації нашого міста для маріупольців надважливо мати фізичний простір, де завжди говорять про Маріуполь. У контексті війни і тяжких втрат – людських, соціокультурних та матеріальних, у контексті пам’яті та збереження духу міста – найважливішого та найціннішого, що ми можемо наразі зберегти. У контексті надії на повернення та конкретних кроків з відродження. Усі наші проєкти і заходи саме про це

Керівниця команди «Місто Марії» Марія Сльота

Культура – один з найпотужніших інструментів впливу і відстоювання позицій у світовому порядку денному. Ми надаємо цьому напряму велике значення. Українська культура, яскравими представниками якої залишаються ідейники і дієвці з Маріуполя, заслуговує на те, щоб бути знаною у світі, щоб її вивчали та цінували самі українці. І ми багато до цього докладаємося.

Ініціативи, які розвиваються на базі Львівської платформи Mariupol Reborn, – архітектурно-урбаністичні, культурні та соціальні, спрямовані на збереження маріупольської ідентичності, традицій та мирних напрацювань одного з передових міст України. Вони є важливими в контексті сьогоднішньої боротьби і майбутнього повоєнного відновлення країни та тимчасово окупованих територій. Кожного разу, коли бачимо, наскільки активні, креативні та віддані своїй справі люди гуртуються навколо MariupolReborn.Львів, ми відчуваємо себе на крок ближче до заповітної мрії і конкретної мети – вільного українського Маріуполя, комфортного та успішного міста із щасливими людьми.

Львів Маріуполь Реборн

Проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова.   

Новини і події