22 червня 2024

Маріупольські вітражі: у Вінниці відкрилася виставка "Обережно, крихке!"

У "Галереї XXI" відбулося відкриття виставки "Обережно, крихке!", присвяченої зруйнованим вітражам Маріуполя. Це спільний проєкт фотографа та журналіста Івана Станіславського і команди "Місто Марії".

На виставці представлено шість фотографій маріупольських вітражів, надрукованих на акрилі. А також їхні мініатюрні копії, що відтворюють витонченість та красу оригіналів. Під час відкриття виставки відбулася кураторська екскурсія, де відвідувачі дізналися історію знищених маріупольських вітражів.

обережно крихке

Серед експонатів виставки були представлені уламки справжнього вітражного скла, які наочно демонструють крихкість не лише мистецтва, але й людських доль.

Завдяки цьому проєкту доноситься головний сенс - життя маріупольців і маріупольчанок сьогодні розбилося, як і ці вітражі через російську окупацію. Ми намагаємося розповідати про ці твори, аби занурювати людей в цінність мистецтва і мотиви українськості, які були втілені у монументальних роботах Маріуполя

розповіла кураторка культурних проєктів Алевтина Швецова

обережно крихке

Експозиція вперше була представлена на платформі Маріуполь Реборн у Львові, а згодом - у Національному музеї історії України в Києві та в Рівному.

Новини і події