24 жовтня 2023

НОВІ ПАРТНЕРИ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН: ФРАНЦУЗЬКЕ МІСТО ГАВР ПЛАНУЄ ДОЛУЧИТИСЬ ДО ВІДБУДОВИ МАРІУПОЛЯ

Бойченко Гавр

До відродження Маріуполя після деокупації планує доєднатися французьке місто Гавр. Про це під час робочого візиту до Франції домовився мер Вадим Бойченко на зустрічі з очільником французького міста Едуардом Філіпом.

Зокрема сторони проговорили можливість залучення досвіду Гавра до формування нової економічної моделі Маріуполя, а саме в частині розвитку портової інфраструктури, рекреаційних зон та туризму.

Ми прагнемо врахувати всі потреби людей, які повернуться до Маріуполя після його звільнення Збройними силами України. На першому етапі це прокладання нових сучасних комунікацій, аби в кожному будинку були холодна і гаряча вода, світло і тепло. Відбудова житлового фонду, шкіл та садочків і, звісно, створення робочих місць з достойною оплатою праці маріупольців. Головне – це повернення людей, а особливо молоді, до Маріуполя. Для цього ми шукаємо найкращі світові практики, адже наша мета – це створити сучасне, комфортне місто, яке створить нові можливості для людей. Досвід партнерів у цих питаннях для нас є надзвичайно цінним

зазначив Вадим Бойченко

Бойченко Філіп

Зі свого боку, Едуард Філіп запевнив у готовності Гавру взяти участь у відбудові деокупованого українського міста. За словами французького колеги, особливу роль у цьому має зіграти Всесвітня мережа портових міст AIVP, Президентом якої і є мер Гавру. Маріуполь – перше українське місто, яке доєдналось до цієї мережі ще у 2019 році. Сьогодні це партнерство може стати відправною точкою для відбудови портової інфраструктури та нового туристичного Маріуполя.

Між Маріуполем та Гавром – багато спільного, адже французьке місто має другий найбільший у країні порт після Марселю і раніше було виключно промисловим містом. У Гаврі діють нафтопереробний комбінат, автомобільний завод, а також працює виробництво вітряків та велика промислова зона. Крім того, Гавр має експертизу та практичний досвід переробки будівельного сміття для подальшого використання у міській розбудові.

Гавр пройшов шлях від промислового до міста із розвинутими рекреаційними зонами. Цього прагне і команда муніципалітету Маріуполя – окрім відбудови промислової бази, важливо розвивати і нові економічні напрямки, такі як туризм. Також Гавр має успішний досвід у відновленні історичної спадщини після Другої світової війни. Їм вдалося відродити історичний центр міста з урахуванням нової забудови.

Мери також домовились про плани подальшого партнерства, в тому числі, у сфері спільних культурних подій, які зможуть посилити сигнал про Маріуполь до світової спільноти.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події