23 травня 2024

"Обережно крихке!". Вітражі Маріуполя відкриті до перегляду у Рівному

22 травня у Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці відбулося урочисте відкриття унікального мистецького проєкту «Обережно крихке!». Це проєкт про вітражі, крихкий жанр монументального мистецтва. Ідея створення виставки належить журналісту та досліднику Івану Станіславському, а втілила її команда «Місто Марії». Виставка вперше була презентована громадськості на платформі Маріуполь Реборн у Львові, а пізніше демонструвалася у Києві. 

Відкрили експозицію у Рівному координаторка проєкту й членкиня команди "Міста Марії" Алевтина Швецова, керівник центру підтримки переселенців «ЯМаріуполь. Рівне» Богдан Дужик.

обережно крихке Рівне

Маріупольці зараз, як ці шматочки пошкоджених вітражів, розбиті ворогом, але не знищені. Ми продовжуємо робити все, щоб пам'ять про рідне місто жила, щоб про нього знали і пам'ятали, а наші земляки вірили у відродження та повернення додому

керівник центру "ЯМаріуполь" (Рівне) Богдан Дужик.

Експозиція рясніє уламками справжніх вітражів, які символізують не лише крихкість цього виду мистецтва, але й людських доль. На виставці представлені фотографії шести знищених вітражів, надруковані на прозорому акрилі, три мінікопії маріупольських панно, виконані у класичній вітражній техніці та уламки справжнього вітражного скла.

обережно крихке

Мета масштабування виставки - дати можливість якомога більшій кількості людей познайомитися з унікальним вітражним мистецтвом Маріуполя та відчути красу й велич цього колись квітучого міста.

Новини і події