25 червня 2024

Перша школа на Київщині пройде архітектурну трансформацію за концепціями Маріуполь Реборн

Бельгія профінансує модернізацію пошкодженою через війни школи на Київщині в рамках проєкту архітектурної трансформації, що реалізується Міністерством освіти і науки України за підтримки Метінвест та ДТЕК на базі концепцій, розроблених ініціативою Маріуполь Реборн.

Проєкт, який було презентовано в травні цього року, передбачає не просто косметичний ремонт, а грунтовне переосмислення навчального простору. Фінансування цієї відбудови в розмірі 4,8 млн євро надає Бельгія відповідно до меморандуму про співпрацю з Міністерством освіти та науки України. Реконструкцію школи офіційно затверджено на Міжнародній конференції з відновлення України URC2024, що відбулася 11–12 червня в Берліні.

Школа на Київщині є типовою школою форми «О», розташована у центрі села. Після трансформації вона матиме сучасний дизайн, укриття та зручні багатофункціональні простори для навчання та розвитку. Крім того, усі приміщення переобладнають за принципами безбар’єрності, тож відвідувати навчальний заклад буде зручно усім без вийнятку.

Трансформація шкіл

Загалом проєктом передбачено трансформацію 5 пілотних шкіл у порстраждалих від війни регіонах України. Трансформовані школи будуть доступними для громади та матимуть спільні простори з якісною інфраструктурою. Спортивні майданчики, майстерні, кабінети для занять музикою чи малюванням зможуть використовувати жителі села після закінчення уроків.

Трансформація шкіл

Розробка проєктів архітектурної трансформації шкіл реалізується Міністерство освіти і науки України за підтримки Метінвест та ДТЕК Ріната Ахметова на базі концепцій, розроблених ініціативою Маріуполь Реборн, у співпраці з виконавчим партнером Big City Lab та Литовською архітектурною ГО Rebuild The Wonderful, за ініціативою віцепрем’єра-міністра з інновацій, розвитку освіти науки та технологій — міністра цифрової трансформації Михайла Федорова.

Школи не мають нагадувати приміщення лікарні. Вони повинні бути схожими на маленький офіс Google чи Netflix, на місце, де народжуються проривні ідеї та мрії. Умови, у яких відбувається освітній процес і формування дітей як особистостей, дуже важливі. Розвиток людського капіталу — один із наших головних пріоритетів. Ми повинні боротися за людей, наздоганяти світ, створювати найкращі умови для розвитку й навчання українців

зазначив Михайло Федоров

Трансформація шкіл
 

 

 

 

Новини і події