19 червня 2024

В УКРАЇНІ РОЗПОЧИНАЄТЬСЯ ПІДГОТОВКА МЕНЕДЖЕРІВ З ВІДБУДОВИ НА БАЗІ НАПРАЦЮВАНЬ МАРІУПОЛЬ РЕБОРН

18 травня у Києві відбулося засідання Секції з розвитку тимчасово окупованих та деокупованих громад Асоціації міст України, під час якого було презентовано проєкт Школи відновлення міст. До дискусії долучилися представники Уряду, місцевого самоврядування, профільні громадські організації та європейські партнери. Зокрема, участь у засіданні взяв Генеральний секретар Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи Матьє Морі.

Школа відновлення міст - це шестимісячна программа, яка триватиме з вересня, для представників окупованих і деокупованих громад на базі напрацювань Маріуполь Реборн, що розроблялися українськими та іноземними командами майже півтора роки. Формування кейс-стаді розпочнеться у липні за участі наукової спільноти. Найкращі випускники зможуть продовжити підготовку вже на академічному рівні у Mariupol Academy.

АМУ школа

Ми говоримо про інтеграцію з європейською спільнотою, але так само ми маємо говорити і про готовність наших команд до масштабного відновлення. Важливо, щоб ми навчилися писати європейські проєкти. Важливо, щоб ми навчилися думати, як європейці. Важливо, щоб ми формували майбутнє, стратегічне майбутнє своїх громад, обговорюючи з ними. І саме це буде можливо завдяки експертному навчанню на рівні громад через Школу відновлення. Це єднання досвіду і експертизи, яка є сьогодні в Україні і в Європі. Є інструменти, є країни і міста, які відродилися після Другої світової війни. І ми хочемо поєднати це в навчальний процес

голова Секції з розвитку тимчасово окупованих та деокупованих громад АМУ, мер Маріуполя Вадим Бойченко

Навчання буде відбуватися за напрямками: побудова принципів відновлення на рівні місцевого самоврядування, розробка планів та стратегій, співпраця з міжнародними донорськими організаціями, деокупація свідомості, подолання соціальних конфліктів та робота з ветеранами. До розробки модулів долучиться Києво-Могилянська академія, у рамках меморандуму, підписаного в лютому 2024 року.

АМУ школа

Освіта - це саме той напрямок, який може додатковий ресурс Україні, дати додаткові можливості людям, і таким чином дати можливість відновленню України. Ми готові працювати в 3 напрямках. Перший напрямок - це дослідження, це наукова експертиза, це підтримка тих проектів, які будуть агрегованим в ідею, яку потім можна буде масштабувати по Україні. Другий напрямок - це конкретно підготовка фахівців. І третій напрямок - це можливість європейської екпертизи. Коштів багато. Як їх взяти, як підготувати проект, як його правильно подати, яким чином обгрунтувати, яким чином підготувати фінансовий аналіз цього проекту - ось це головне

Геннадій Зубко, голова наглядової ради Національного університету "Києво-Могилянська академія"

Запуск Школи відновлення став можливим завдяки підтримці міжнародних донорів та групі компаній SCM Ріната Ахметова, що є постійним партнером Маріуполь Реборн від моменту створення проєкту.

АМУ школа

Як для великого бізнесу, людський капітал для нас - це перший пріорітет. І все, на чому сфокусовані зараз - допомагати йому розвиватися. Ми робимо це всередині наших бізнес-проєктів, і саме заради цього ми підтримуємо цей проєкт, який міська рада Маріуполя ініціює разом з Києво-Могилянською академією та іншими партнерами. Той досвід, який зараз напрацьовується в Україні, буде не лише "курсами підвищення кваліфікації", а створить певну експертизу, яка буде універсальною для України, і яка допоможе Україні наростити спроможність. Тому що це один із найбільших бар'єрів для України. Тут мають бути готові люди, які будуть спроможні використовувати інвестиції максимально ефективно

директорка з комунікацій SCM, членкиня наглядової ради ГО "Маріуполь.Реборн" Наталія Ємченко

Під час засідання секції учасники обговорили, зокрема, масштаби роботи з відбудови України. Так, згідно з даними, в Україні 2804 населених пунктів, що знаходяться під окупацією, 3491 громад, які постраждали від російського вторгнення. Попередня оцінка збитків, завданих Україні, складає 140 мільярдів євро.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізує Маріупольська міська рада за інвестиційної підримки SCM Ріната Ахметова.

Новини і події