18 січня 2024

НОВІ МОЖЛИВОСТІ MARIUPOL REBORN: НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА ДЛЯ ПРЕДСТАВНИКІВ ПОСТРАЖДАЛИХ ВІД ВІЙНИ МІСТ

17 січня 2024 перші кроки до старту розпочала Mariupol.Academy – платформа, яка надає унікальну можливість навчання представникам українських громад, чиї території постраждали від повномасштабного вторгнення рф.

Мета – розширення знань та обмін досвідом у питаннях відновлення. Одним із важливих напрямків діяльності є «Школа відновлення міст». Вона створена для представників тимчасово окупованих територій та вже деокупованих громад, вмотивованих керівників та фахівців, які налаштовані на якісне відродження та розвиток визволених територій.

Ми хочемо створити освітній процес, де ми будемо збирати всередині країни і ззовні найкращу експертизу, яка буде відповідати конкретним питаням. Наприклад, якою має бути енергетика в містах, які ми відновлюємо. Що робити з водою? І так далі. Всі ці знання, їх зараз не існує в такому сформульованому вигляді. Тобто, місто, якщо воно хоче зробити все правильно, йому нема куди прийти і отримати пакет рішень. Власне, Академія Маріуполь Реборн про те, щоб створити такий центр експертизи

розповіла Наталія Ємченко, членкиня наглядової ради Маріуполь Реборн, директорка з комунікацій SCM

Перший навчальний курс у 2024 році триватиме протягом трьох днів у форматі онлайн Lunch Talks за спеціальною програмою викладача Оксфордського університету Влада Михненка. Наповнення і структура програми дозволять сформувати необхідний бекграунд, із яким розпочинати підготовку до відбудови муніципальним командам буде легше.

Курс складається з трьох блоків:

  1. Основи міста: причини зародження та існування, драйвери зростання і занепаду.
  2. Демонстрація результатів рішень щодо проблеми зменшення населення у 7 містах Європи за 2017-2020 роки.
  3. Новий метод Міських Альтернатив майбутнього для визначення доцільності та корисності будь-якого міського проєкту для наступних поколінь з горизонтом аналізу 25 років.

Маріупольська міська рада на чолі з мером Вадимом Бойченком веде впевнений курс вивчення досвіду із відбудови міст після війни, із поширенням цієї експертизи на всі деокуповані та тимчасово окуповані громади. Власне, так з’явився проєкт Маріуполь Реборн, на базі якого команда започаткувала навчальну платформу Mariupol.Academy.

Відбудова України – це один з головних викликів, з яким зіштовхнуться громади після війни. До цього необхідно бути готовими. На освітніх платформах Маріуполь Реборн Маріуполь готовий ділитися напрацьованими досвідом та експертизою, об'єднувати інші громади та разом навчатися. В нас спільна мета – повернення життя до постраждалих міст, швидка та якісна їх відбудова. Під ці задачі формуємо команди Відновлення

міський голова Маріуполя Вадим Бойченко

Одним зі спрямувань Mariupol.Academy є спільні навчання громад за кордоном. Так, пілотний запуск вже протестували у листопаді-грудні минулого року, коли представники Одеси, Миколаєва та Маріуполя пройшли триденний тренінг у Роттердамі, де вивчали особливості міської комунальної інфраструктури.

Нагадаємо, проєкт Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події