22 вересня 2023

У столиці Данії презентували «Маріуполь Реборн» - план відродження міста після деокупації

Когут Копенгаген

У Копенгагені відбулася дискусія «Чесність у врядуванні міста під час війни: думки українських мерів з особливим акцентом на питаннях боротьби з корупцією». Захід організований Антикорупційною ініціативою Європейського Союзу (EUACI) спільно з Українським домом. На ній представники прифронтових та окупованих міст України поспілкувалися із журналістами та громадськістю Данії. Перший заступник міського голови Маріуполя Михайло Когут розповів про роботу муніципалітету в евакуації та про розробку Плану з відродження міста після деокупації Маріуполь Реборн.

Маріуполь зазнав нищівних руйнувань з перших днів повномасштабного вторгнення. За 86 діб блокади міста пошкоджено 90% важливої критичної інфраструктури та 90% багатоквартирних будинків, з яких 50% – повністю знищено. Тому команда муніципалітету на чолі з мером Вадимом Бойченком вже зараз розробляє покроковий план відродження українського міста після деокупації.

Маріуполь Реборн – це не про відновлення міста до довоєнного стану, це про новий погляд на Маріуполь. Ми маємо переосмислити дизайн міста і позбавитись радянського минулого. Для цього наша команда вивчає успішний досвід різних країн світу, залучає провідних архітекторів та урбаністів. Вже маємо чотири візії просторового розвитку Маріуполя, які розробили найкращі архітектурні бюро. Наступний крок – це їхнє поєднання в єдиний майстер-план міста та розробка нової економічної моделі Маріуполя. Наша головна мета – перетворити Маріуполь з символу руйнівної війни на символ відродження України

зазначив Михайло Когут

Копенгаген Маріуполь

Досвід Копенгагену, де відбувся захід, може бути надзвичайно корисним для розробки нової економічної моделі міста. Загалом до проєкту Маріуполь Реборн вже доєднались такі польські міста, як Варшава, Гданськ, Люблін та Вроцлав.

Маріуполь Реборн складається з кількох важливих етапів. Першочерговий – це  План швидких дій, який реалізовуватиметься одразу після деокупації: вирішення гуманітарної кризи, стабілізація ситуації та відновлення критичної інфраструктури. Після його втілення почнеться розбудова міста із заздалегідь розробленою новою візією просторового та економічного розвитку Маріуполя за майстер-планом.

Маріуполь Реборн реалізовує Маріупольська міська рада за інвестиційної підтримки SCM Ріната Ахметова та міжнародних донорів.

Новини і події